AP de İklim Antlaşması’nı onayladı

Paris’teki COP21 iklim konferansında kabul edilen ve Nisan ayında BM üyesi ülkelerin imzaladığı antlaşmanın yürürlüğe girmesi artık kesinleşti. AP tarafından da onaylanan İklim Antlaşması, Kasım ayında yürürlüğe girecek.

Paris’teki COP21 iklim konferansında kabul edilen ve Nisan ayında Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin imzaladığı antlaşmanın yürürlüğe girmesi artık kesinleşti. Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından da onaylanan İklim Antlaşması, 7 AB ülkesinin antlaşmayı onayladığına dair BM bildirim yapmasıyla Kasım ayında yürürlüğe girecek.

AP’de yapılan oylamada 610 parlamenter antlaşmanın onaylanması yönünde, 38’i ise tersi yönde oy kullandı.

BM İklim Antlaşması’nın yürürlüğe girebilmesi için atmosfere salınan sera etkili gazların yüzde 55’inden sorumlu olan 55 ülkenin onaylaması yetiyor. Daha önce antlaşmayı ulusal parlamentolarında onaylayan Almanya, Avusturya, Fransa, Portekiz, Macaristan, Malta ve Slovakya’nın da bu tutumlarını BM’ye iletmeleri bekleniyor. Bu bildirimin ardından 30 gün içinde antlaşma yürürlüğe girecek.

İklim Antlaşması, bu yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıla oranla en fazla 1,5-2 derecenin altında tutulmasını ve küresel ısınmayla mücadele nedeniyle gelişmekte olan ülkelere yıllık 100 milyar dolar mali yardım yapılmasını öngörüyor.