AP, uçak yolcularının bilgilerinin paylaşımına dair direktifi oylayacak

Avrupa ülkeleri vatandaşlarının uçak seyahatlerine dair bilgilerin toplanacağı veri kaydına ilişkin oylama yarın Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yapılacak.

Avrupa ülkeleri vatandaşlarının uçak seyahatlerine dair bilgilerin toplanacağı veri kaydına ilişkin oylama yarın Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yapılacak. Passenger Name Record (PNR) adlı düzenleme 5 yıla yakın bir süredir tartışmaların odağındaydı. 

AB Komisyonu’nun 2011 yılında hazırladığı ve ‘terörizmle daha iyi mücadele edilmesini’ amaçlayan PNR adlı direktifin oylama aşaması yarın tamamlanıyor. Strasbourg’daki oturumlar esnasında oylanacak direktifi Fransa’nın başında olduğu birçok AB ülkesi destekliyor. 

Oylamaya iki gün kala Strasbourg’da AP gruplarını ziyaret eden Fransa Başbakanı Manuel Valls, PNR’nin ‘terörizmle mücadelede ek bir önlem’ olduğunu savundu. AP Başkanı Martin Schulz ile ortak açıklama yapan Valls, bu amaçla daha fazla istihbarata ihtiyaç duyduklarının altını çizdi. 

AP oylamasında PNR direktifinin kabul edilmesi halinde, havayolu şirketleri müşterilerinin üçüncü ülkelere yaptıkları seyahat tarihleri, güzergahları veya koordinatlarına ilişkin bilgileri üye devletlerle paylaşmak zorunda kalacak. Bu sayede, şüpheli bir biçimde fazla seyahat eden veya çete örgütlerin yoğun olduğu ülkelere seyahat eden bireylerin takibi kolaylaşacak. 

Bireylerin seyahat bilgileri üzerinden ‘şüpheli’ konumuna düşmesini kolaylaştırmasından endişelenilen direktif gereğince, AB ülkeleri söz konusu ‘şüpheli’ kişiler hakkında diğer ülkeleri uyaracak. Bu veriler ayrıca 5 yıl boyunca saklanabilecek. 

Uzun yıllar tartışma konusu olan ve seyahat özgürlüğünü kısıtlayacağı veya bireysel verilerin ‘farklı amaçlarla kullanılabileceği’ endişesine yol açan PNR üzerinde son olarak Aralık ayında uzlaşma sağlanmıştı. PNR’ye karşı çıkan Sosyalistler, Yeşiller ve liberaller ise, direktifin ‘bireysel verileri korumaya yönelik’ tasarıyla birlikte ele alınmasını istemişlerdi.