Arjantin eski Devlet Başkanı da görevi kötüye kullanmaktan yargılanacak

2007-2015 yılları arasında başkanlık görevinde olan Cristina Fernandez de Kirchner hakkında görevini kötüye kullanma suçlamasıyla açılan dava kabul edildi.

Latin Amerika’da siyasetçilerin karıştığı rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının ardı arkası kesilmiyor.

Adalet Bakanlığı’na bağlı CIJ sitesinde yer alan haberde, eski Devlet Başkanı Cristina Kirchner’in hakkındaki soruşturma sonucu dava açılmasına karar verildiği duyuruldu. Haberde, Kirchner’in devleti döviz piyasasında ciddi zararlara uğrattığı gerekçesiyle mahkeme önüne çıkarılacağı kaydedildi.

İddiaya göre, Kirchner’in aday olamadığı Kasım ayındaki devlet başkanlığı seçimlerinden önce milyarlarca peso değerindeki döviz değerinin çok altında piyasaya sürüldü.

Federal yargıç Claduio Bonadio tarafından verilen mahkeme kararında ayrıca eski Ekonomi Bakanı Axel Kiciloff, eski Merkez Bankası Başkanı Alejandro Vanoli ile 12 kişinin daha yargılanmasına hükmedildi. Sanıkların her birinin 15 milyon peso (1 milyon dolar) kefalet ödemesine de karar verildi.

Merkez-sol partilerin desteğiyle 2007-2015 arasında devlet başkanlığı görevini sürdüren Kirchner’in ardından göreve gelen sağ partilerin adayı Mauricio Macri’nin adı da skandallarla anılıyor. Macri’nin 1998-2009 yılları arasında Bahamalar’da kurulan Fleg Trading Ltd. adlı paravan şirketin ortaklarından olduğu iddia edilmişti.