Avrupa’da insanların en az çalıştığı ülke hangisi?

Avrupa'da insanların en az çalıştığı ülkelerin sıralaması açıklandı. İlk sırada bir İskandinav ülkesi yer alıyor.

Finlandiya dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olarak biliniyor. Geçtiğimiz mart ayında yayınlanan son Dünya Mutluluk Raporu'na göre dünyanın en mutlu ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ancak Finlandiya birkaç yıldır başka yönleriyle de öne çıkıyor. Finlandiya, eski kıtada insanların en az çalıştığı yer olarak dikkatleri üzerine çekti.

Çalışma, Rexecode tarafından 2012 yılından bu yana Avrupa Birliği'nde tam zamanlı çalışanlar için geçerli yıllık çalışma saatlerinin derinlemesine analizine dayanıyor. Rexecode, Eurostat verileri kullanılarak bu araştırmayı gerçekleştirdi.

Sonuçlarda izin veya hastalık izni gibi işe devamsızlıklar da dikkate alındı. Buna göre Finliler yılda toplam bin 640 saat çalışıyor. Ülke avantajlı bir hastalık maaşı sistemine sahip: Finli çalışanların büyük çoğunluğu hastalık izninin ilk iki ayında maaşlarının tamamını alıyor. Finlandiya'da ayrıca 14 resmi tatil var. Dahası, ortalama bir Finlandiyalı çalışan yılda 13,1 gün işe gitmezken, bu rakam sıralamada ikinci olan Fransa'da 13,7 gün.

Finlandiya, Avrupa'da insanların en az çalıştığı ülke olarak konumunu güçlendirebilirdi. Birkaç yıl önce 24 saatlik bir çalışma haftası (yani haftada 4 gün 6 saat çalışma) öngörülüyordu. Nüfus şu anda haftanın beş günü sekiz saat çalışıyor. Hükümetin yaşam kalitesi, esnek çalışma saatleri ve iş-yaşam dengesine odaklanan iş gücü politikalarını uygulamaya koymayı tercih ediyor.

Listenin ikinci sırasında yılda bin 668 saat çalışmayla Fransa gelirken, onu bin 672 saatle İsveç takip ediyor. Dördüncü sırada Hollanda (bin 696 saat) ve ardından Belçika (bin 700 saat) yer alıyor.

İş yerinde en çok zaman geçiren üç ülke ise şöyle:  Yunanistan (bin 943 saat), Bulgaristan (bin 998 saat) ve Romanya (2 bin 43 saat).