Avrupa’nın birçok kentinde ‘NOlist’ kampanyası eylemi

Avrupa ülkelerindeki aşırı liberal politikalara karşı Fransa ve İspanya başta olmak üzere birçok ülkede hakları en çok gasp eden şirketlerin dahil edildiği listeler oluşturulması için kampanya başlatıldı.

Kampanyaya ‘NOlist’ adı verilirken, boykot edilecek şirketler internet üzerinden yapılacak oylamalarla belirlenecek. 

İspanya’da 2011 yılında doğan Öfkeliler (Indignados) hareketinin beşinci yılında Madrid’de binlerce kişi toplanırken, Fransa’nın başkenti Paris’te de Gece Ayakta (Nuit Debout) hareketi üyeleri toplandı. 

Madrid’de Puerta del Sol’da toplanan binlerce kişiyle Paris, Londra ve İtalya’nın Messine kentindeki eylemciler, halkların çıkarlarına karşı uygulamalarıyla bilinen büyük şirketlere karşı kampanya başlatıldığını duyurdu. ‘NOlist’ adı verilen kampanya kapsamında Madrid’deki eylemde Coca Cola şirketi protesto edilirken, listedeki şirketlerin internet üzerinden yapılacak oylamalarla tespit edileceği kaydedildi. 

Fransa’nın başkenti Paris’in Republique Meydanı’nda toplanan binlerce eylemci ise, hak gaspında önde gelen uluslararası şirketlerin belirlenmesi ve alternatif öneriler konusunda tartışmalar yürüttü. Paris dışında Toulouse, Marsilya başta olmak üzere birçok kentte toplanan gruplar, alternatif çözüm önerilerini tartıştılar. 

Belçika’nı başkenti Brüksel’de 200, Almanya’nın başkenti Berlin’de 100 ve İsviçre’nin Cenevre kentinde de onlarca kişi bir araya geldi. 

Indignados hareketi 15 Mayıs 2011’de İspanya hükümetinin kemer sıkma politkalarına karşı kurulurken, Fransa’da işverenleri gözeten Çalışma Yasası reformuna karşı 31 Mart’ta ‘Gece Ayakta (Nuit Debout)’ adlı hareket başlatılmıştı.