Avusturya cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ırkçıların adayı birinci

Avusturya’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda aşırı sağcıların zaferi şok etkisi yarattı.

Avusturya’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda aşırı sağcıların zaferi şok etkisi yarattı. Irkçı FPÖ’nün adayı yüzde 35 oy oranıyla birinci olurken, ne sosyal demokrat ne de muhafazakarların adayı ikinci tura kalamadı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre ırkçı politikalarıyla bilinen Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ) tarafından desteklenen Norbert Hofer oyların yüzde 35’inden fazlasını alarak birinci geldi. Seçimlere bağımsız olarak katılan, ancak Yeşiller’in desteğini alan Alexander Van der Bellen ise oyların yüzde 21’ini alarak, ikinci turda Hofer’e karşı yarışmaya hak kazandı.

Neo-liberal NEOS tarafından desteklenen Irmgard Griss oyların yüzde 19’unu alırken, en büyük şoku ise iktidar ortakları Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yaşadı. ÖVP tarafından desteklenen Andreas Khol oyların yüzde 11’ini, SPÖ’nün desteklediği Rudolf Hundstorfer de oyların sadece yüzde 10,9’unu alabildi.

Böylelikle seçimlerin 22 Mayıs’ta yapılacak ikinci turuna ırkçıların desteklediği Norbert Hofer ile Yeşiller’in desteklediği Alexander Van der Bellen katılabilecek.