Avusturya’da katı iltica yasası kabul edildi

Geçtiğimiz yıl Avrupa’ya doğru gelişen mülteci akınının transit ülkelerinden olan Avusturya’da bugüne kadarki en sert iltica yasası kabul edildi.

Geçtiğimiz yıl Avrupa’ya doğru gelişen mülteci akınının transit ülkelerinden olan Avusturya’da bugüne kadarki en sert iltica yasası kabul edildi. Yasanın, aşırı sağcı FPÖ destekli Norbert Hofer’in birinci geldiği seçimler sonrasında kabulü dikkat çekti.

Avusturya Federal Meclisi’nde yapılan oylamada, iltica hakkını sınırlandıran kanun kabul edildi. Kanuna 98 kabul oyu çıkarken, 67 parlamenter ise karşıt oy kullandı.

Yeni iltica yasasına göre, sabaştan kaçan mültecilere verilecek oturum hakkı 3 yılla sınırlandırılıyor. Yine, ülkeye aşırı düzeyde mülteci göçü halinde hükümete ‘acil durum’ ilan etme ve mültecilerin başvurularını dahi almadan sınırda bloke etme yetkisi verilecek.

Hükümetin acil durum ilanı 6 aya kadar olabilecekken, bunun 3 kez 6 aylık süre için uzatılması da mümkün olacak.

Yasayla mültecilerin aile birleşimi yoluyla yakınlarını Avusturya’ya getirmeleri hakkı da sınırlanıyor.

Yeni iltica yasasındaki sert tedbirlere rağmen ırkçı Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ) tarafından reddedilmesi dikkat çekti. Yasayı hazırlayan koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) bazı milletvekiller ile muhalefetteki Yeşiller ve liberal NEOS adlı partinin milletvekilleri ‘hayır’ oyu kullandı.

İltica yasası, Pazar günü yapılan ve iktidar ortakları SPÖ ile ÖVP’nin desteklediği adayların hiç birinin ikinci tura kalamadığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından kabul edilmiş oldu. Seçimlerin ilk turunda ırkçı FPÖ destekli Norbert Hofer oyların yüzde 35’ini,  Yeşiller’in desteklediği Alexander Van der Bellen ise yüzde 21,3’ünü alarak ikinci tura kalmışlardı.