Avusturya'da Merkez sağ Yeşiller adayına oy istedi

Avusturya’da önümüzdeki Pazar günü ikinci turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde aşırı sağcı adayı Hofer’in kazanma riskine karşı merkez sağdan Yeşiller’in adayına destek çağrısı geldi.

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Parti (FPÖ) tarafından desteklenen Norbert Hofer’e karşı Yeşiller’in desteğine sahip Alexander Van der Bellen cumhurbaşkanlığı seçimleri için yarışıyor. Seçimlerin ilk turunda yüzde 35 alan Hofer’e karşı birçok eski siyasetçi Van der Bellen’in desteklenmesi çağrısı yaptı. 

Alexander Van der Bellen’in desteklenmesi için değişik partilerin eski genel başkanlarıyla bakanlar bir açık mektup yayınladı. 

Irkçıların adayı Hofer’e karşı Yeşiller’in adayı Van der Bellen’e oy verilmesinin istendiği açık mektup, merkez sağdaki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) eski genel başkanlarından Erhard Busek, Wilhelm Molterer ve Josef Riegler; eski bakanlardan Maria Rauch-Kallat ile Avusturya Ulusal Bankası (ÖNB) Başkanı Claus Raidl gibi biçok önde gelen sağ siyasetçi tarafından imzalandı. 

Mektupta, “Kapsamlıca düşündükten sonra ve Avusturyamız için ortak sorumluluk gereği 22 Mayıs’ta Alexander Van der Bellen’i seçmeye çağırıyoruz” denildi. 

FPÖ’nün desteklediği Norbert Hofer’in merkez sağ seçmen için ‘asla alternatif olamayacağı’ vurgulanan açık mektupta, sandığa gitmeme veya boş oy kullanmanın da Hofer’e hizmet edeceği vurgulandı. 

Yeşiller adayına destek istenen mektubu ÖVP’nin federal düzeydeki yöneticileriyle birçok eyalet örgütü temsilcisi de imzaladı.

Avusturya seçmenine duyarlılık çağrısı da yapılan mektupta, Avrupa ülkelerindeki ırkçı liderlerin ‘tebrik mesajlarının görülmemesi için’ Van der Bellen’e oy verilmesi gerektiği de vurgulandı.   

24 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turunda ırkçı FPÖ’nün adayı Norbert Hofer yüzde 35, Yeşiller destekli Alexander Van der Bellen ise yüzde 22 oy almıştı. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP adayları ise yüzde 10-11 civarında kalarak ikinci tura kalamamışlardı.