Avusturya karar verdi: Hitler’in doğduğu ev yıkılacak

Avusturya’da aylardır gündemde olan Nazi diktatörü Adolf Hitler’in doğduğu eve yönelik tartışmalara son nokta konuldu. İçişleri Bakanı Sobotka, ırkçıların önemli ‘seyahat noktalarından’ olan evin yıkılacağını duyurdu.

1933-1945 yılları arasında Nazi Almanya’sını yöneten Adolf Hitler’in doğduğu Braunau am Inn kasabasındaki eve ilişkin kararı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) üyesi İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka açıkladı. Die Presse gazetesine konuşan Sobotka, evin temel katının yıkılmayacağını ve üzerinde yeni bir bina inşa edileceğini kaydetti.

Bu kararın alınmasında daha önce bir inceleme yapan uzman komisyonunun tavsiyesini temel aldığını belirten Sobotka, yeni yapılacak binanın bir sosyal kurum veya resmi dairelerce kullanılacağını dile getirdi. Sobotka, sahibinden onay alınmamasına rağmen Federal Meclis kararıyla eve el konulacağını da sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü tarafından yapılan açıklamada ise, Hitler’in doğduğu evin ‘bir daha tanınmayacak şekilde’ yeniden inşa edileceği vurgulandı.

Braunau am Inn kasabasındaki ev uzun yıllar boyunca Neonazilerin ‘hac ve anı merkezi’ olması nedeniyle eleştiriliyordu. 1950’li yıllarda bir şahıs tarafından satın alınmıştı.

Birçok çevreden gelen yoğun baskılar üzerine hükümetin evi satın almaya yönelik tekliflerine ev sahibi olan kadının yanaşmadığı duyurulmuştu.