Bağdat, Hewlêr’e saldırıyı kınadı, büyükelçisini çağırdı

Irak hükümeti İran’ın Hewlêr’e yönelik saldırısını kınayarak, Tahran’daki büyükelçisini istişarelerde bulunmak için çağırdı.

İran Devrim Muhafızları 15 Ocak gece saatlerinde sivil yerleşim alanlarını bombaladı, 4 sivil hayatını kaybetti, 16’sı yaralandı.

Kurdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada “İran Devrim Muhafızları'nın dün gece Hewlêr’e düzenlediği ve çok sayıda sivilin şehit olması ve yaralanmasıyla sonuçlanan düşmanca saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Şehit ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

Bu saldırının uluslararası hukuka, komşuluğa ve insani değerlere karşı bir suç olduğunu belirten Bölge Başkanlığı, “İran Devrim Muhafızları'nın saldırı bahanesi tamamen asılsız ve gerçek dışıdır” diye ekledi.

İran, füzelerin İsrail istihbarat servislerinin faaliyet gösterdiği "bir karargahı" imha ettiğini iddia etti.

Saldırı ardından bir açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanlığı "Irak'ın egemenliğine ve halkının güvenliğine karşı yapılan saldırıyı" kınadı.

Bakanlık, İran maslahatgüzarını bir "protesto mektubu" iletmek üzere çağırdı ve Tahran’daki büyükelçisini "istişareler için" çağırdı.

Iraklı diplomatlara göre hükümet, "bu kınanması gereken eylemlerin sorumluları tarafından ortaya atılan iddiaların yanlışlığını" kanıtlamak üzere bir soruşturma komisyonu kurulmasını emretti.

BEYAZ SARAY KINADI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson saldırıları "isabetsiz" olarak niteleyerek kınadı ve "hiçbir Amerikan personeli ya da tesisinin hedef alınmadığını" vurguladı.