Bağdat’ta siyasi kriz büyüyor, Kürtler yol haritasını tartışıyor

ANF’ye konuşan YNK Irak milletvekili Şivan Davudi, ‘yeni kabine ve reformlara dair kimsenin Kürtler adına karar vermesini kabul etmeyeceklerini ve yönetimde Kürtlerin hakkı olanı almak için sonuna kadar mücadele etme kararı aldıklarını’ söyledi.

 

Irak parlamentosunda reformların yapılması, parlamento başkanı Selim Ciburi ve iki yardımcısının görevden alınması üzerine yaşanan gerginlik tırmanıyor.

Parlamentoda bulunan Kürt partiler, bugün Bağdat’a toplanarak nasıl bir yol izleyeceklerini tartıştı. Toplantı sonrası ANF’ye konuşan YNK Irak milletvekili Şivan Davudi, ‘yeni kabine ve reformlara dair kimsenin Kürtler adına karar vermesini kabul etmeyeceklerini ve yönetimde Kürtlerin hakkı olanı almak için sonuna kadar mücadele etme kararı aldıklarını’ söyledi.

SİYASİ ÇIKARLAR ÇATIŞIYOR

Irak parlamentosunda durumun oldukça gergin olduğunu, her kesimin kendi siyasal çıkarları için baskı kurmaya çalıştığını belirten Davudi, bu çıkarlarında karşılıklı çatışma halinde olduğunu, söyledi.

Davudi: “Herkesin kendisine göre bir siyasi hedefi, amacı var. Geçtiğimiz Perşembe günü bazı gruplar kendi siyasal çıkarları uğruna parlamento başkanı ve yardımcılarının görevden alınması yönünde karar almışlardı. Biz Kürt gruplar ve parlamenterler olarak tüm siyasi tarafların katılacağı bir parlamento oturumunun gerçekleşmesini istiyoruz.

Kürt tarafı olarak siyaseten hakkımız ve payımız olanı talep ediyoruz. Sadece siyasi bir taraf olarak değil, ülke yönetiminde halk olarak hakkımız olanı talep ediyoruz. Çünkü biz burada farklı partilerden olsak da sonuçta hepimiz Kürt halkının temsili olarak burada bulunuyoruz. Dolayısıyla biz, hiçbir şekilde bizim yerimize karar verilmesini kabul etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

REFORMLARIN ANAYASAL MEVZUATA UYGUN OLMASI GEREKİR

Davudi, Irak’ta reform yapılmasına Kürtler olarak karşı olmadıklarını, ancak bu reformların da anayasal mevzuata uygun olması gerektiğini belirtti.

Irak parlamentosunda temsili bulunan 5 Kürt partisi olarak bugün Bağdat’ta ortak bir toplantı yaptıklarını, toplantı sonucunda görüşlerini kamuoyuyla da paylaştıklarını belirten Davudi, her farklılığın hakkını alması gerektiğini, söyledi.

Davudi, toplantıda yapılan tartışmalara dair şöyle konuştu: “Toplantımızda yapılmak istenen reformlara dair geniş tartışmalar yapıldı. Toplantı sonrası yaptığımız açıklamada da reformların yapılmasına kesinlikle karşı olmadığınızı da belirttik. Halkın reform talebinin ulusal bir görev olduğunu söylüyoruz. Bu açıdan reformların yapılmasını destekliyoruz. Ancak bu reformlar yasal ve anayasal çerçevede olmalı. Her farklılık kendi hakkı olanı almalı. Çünkü Irak’ta çok değişik kesimler var. Bu yönlü oldukça zengin bir yapıya sahip. Dolayısıyla bir kesimin adına başkalarının karar vermesi ya da yönetimde hakkınız olanının başkasına verilmesi kabul edilir bir şey değildir. Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Zaten açıklamamızda tek merkezcilik ve ayrımcılığa da karşı olduğumuzu, herkesin hakkının verilmesi gerektiğini de açıkça beyan ettik.”

HERKES KARTLARINI OYNUYOR

Parlamento başkanı ve yardımcılarının görevden alınmasına ilişkin yapılan oturuma iki-üç Kürt milletvekilinin katılımını da değerlendiren Davudi: “Onlar kesinlikle kendi adlarına katılmışlardır. Bizim açımızdan bir bağlayıcılıkları yoktur” dedi.

Parlamento başkanının görevden alınmasının Şiilerin talepleri olduğunu, Kürtler olarak böyle bir taleplerinin olmadığını da belirten Davudi, kendilerinin Şiilerin değil, Kürtlerin haklarını savunma için parlamentoda olduklarını ekledi.

YNK Irak milletvekili Şivan Davudi, son olarak, bugün Bağdat’ın Tahrir meydanında gerçekleşen halk protestolarına da dikkat çekerek, bunun siyasi tarafların birbirlerine gözdağı amacıyla gerçekleştiğini, herkesin elindeki kartları değişik şekilde oynamaya çalıştığını, belirtti.