Berlin’de Selefiler ve aşırı sağcıların sayısında artış

Berlin Eyalet Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından hazırlanan 2015 yılı raporunda dikkat çekilen tehlikelerin başında ‘Selefiler’ gelirken, aşırı sağcı Alman gruplara üye kişilerin sayısında artış görüldüğü belirtiliyor.

Eyalet İçişleri Senatörü Bernd Krömer tarafından sunulan raporda, Mayıs 2016 itibariyle Berlin’deki Selefilerin sayısının 710 olarak belirlendiği ve 380 kadarının ise ‘şiddet eylemlerine hazır’ olduğu vurgulandı. Raporda, son yıllarda Berlin’den 110 kadar İslamcının Orta Doğu ülkelerine gittiği bilgisi paylaşıldı.

Raporda, Berlin’in birçok semtindeki camilerin ve ‘İslami okulların’ şiddet propagandasında önemli rol oynadığı kaydedildi. Buna göre Neukölln’deki El Nur Camisi, Wedding’deki Es Sahaba Camisi ve Moabit’teki Fussilet 33 derneğine ait camide düzenlenen seminerlerde radikal gruplara bağlı olarak propaganda yapıldığı tespit edildi.

Raporda, aşırı sağcı ve Neo-Nazi gruplar içerisinde şiddet yanlısı olanların sayısı 700 olarak belirtilirken, bu sayının 2014 yılında 600 olduğu hatırlatıldı. Toplamda ise aşırı sağcıların sayısının bin 450 kadar olduğuna raporda yer verildi.

Aşırı sağcıların yabancı karşıtı söylem ve propagandalarını Facebook ve Twitter üzerinden yaptığı, ancak kanuni takipler nedeniyle hızlı bir biçimde silmek zorunda kaldıkları belirtildi. Rapora göre, aşırı sağcılar özellikle Rusya’daki internet sunucularına yöneliyor.

Berlin’de ‘şiddet eylemlerine hazır’ olduğu savunulan ‘aşırı sol’ gruplara üye kişilerin sayısının 660 kadar olduğu belirtilen raporda, bu kişilerin sayısının 2014’e oranla azaldığına dikkat çekildi.