Berlin ‘ırkçı yorumlar’ konusunda sosyal ağları uyardı!

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisinin üst düzey bir sorumlusu, başta Facebook olmak üzere sosyal ağları ırkçı yorumlar konusunda uyardı.

Spiegel dergisinin Cumartesi çıkan sayısına konuşan muhafazakar CDU/CSU’nun parlamento grup başkanı Volker Kauder, “Yuvarlak masa toplantılarının zamanı geçti, sabrımın bir sınırı var” dedi.

Kauder, eğer Facebook, Twitter ve diğer sosyal ağlar, ırkçı içeriklere karşı gerçek bir mücadele taahhüdünde bulunmazlarsa, bir hafta içerisinde silinmeyen her içerik için 50 bin Euro ceza talep ediyor.

Bir yıldır düzenli olarak sosyal ağların yöneticileri ile bu konuyu müzakere eden Sosyal demokratlardan Adalet Bakanı Heiko Maas da 5 Ekim günü uyarıda bulunmuştu. Maas, Alman taleplerine boyun eğmeyen sosyal ağların cezalandırılabileceğini belirtmişti.

Handelsblatt gazetesine konuşan Maas, “Bu Demokles’in kılıcı sosyal ağların başının üstündedir” dedi. Maas, sosyal ağlara hala zaman tanıdıklarını da sözlerine ekledi.

Aralarında Facebook’un da olduğu internet devleri, özellikle 2015 yılında 890 bin göçmenin Almanya’ya akını ardından yoğunlaşan ırkçı yorumları 24 saat içerisinde inceleme ve silme taahhüdünde bulunmuştu. Ancak yetkililer, Aralık 2015’te hayata geçirilen bu çabaların yetersiz olduğunu söylüyor. Facebook ise elinden geleni yaptığını ancak bu görevi tamamlamanın zorlukları olduğunu söylüyor. Facebook, özellikle cezaya tabi olan içerikler ile diğerlerini ayrıştırmanın zor olduğunu belirtiyor.