Bir ülke daha BM’nin Filistin kurumuna yardımları askıya aldı
İsrail'in, BM’nin Filistinlilere yardım kuruluşu çalışanlarını 7 Ekim saldırılarına katılmakla suçlaması ardından Avusturya da yardımları askıya aldığını duyurdu.
İsrail'in, BM’nin Filistinlilere yardım kuruluşu çalışanlarını 7 Ekim saldırılarına katılmakla suçlaması ardından Avusturya da yardımları askıya aldığını duyurdu.
BM’nin en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanı’nın 26 Ocak’ta İsrail’e yönelik “soykırım” davasında aldığı acil ihtiyati tedbir kararından sonra, İsrail BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (Unrwa) bazı çalışanlarını 7 Ekim’de Hamas’ın düzenlediği saldırıya katılmakla suçladı.
Bu suçlama ardından aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Japonya'nın da bulunduğu dokuz donör ülke geçtiğimiz günlerde Unrwa’ya yardımlarını askıya aldı.
Benzer bir karar bu kez Avusturya tarafından alındı. Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Unrwa çalışanlarının olaya karıştığı iddiaları son derece şok edici ve endişe vericidir" denilerek "bu iddiaların eksiksiz, hızlı ve kapsamlı bir şekilde soruşturulması" çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, "Şüpheden uzak olması gereken Birleşmiş Milletler'in güvenilirliği tehlikededir" denildi.
Avusturya, olay açıklığa kavuşana kadar "uluslararası ortaklarıyla mutabık kalarak Unrwa'ya yapılacak ödemeleri geçici olarak askıya almaya" karar verdi. Viyana, bununla birlikte Gazze ve bölgedeki sivil nüfusa yönelik insani yardımlarını sürdüreceklerini ifade etti.
Avusturya 7 Ekim'den bu yana Filistinlilere yardım için toplam 13 milyon Euro'yu serbest bıraktı.
Avusturya, tüm Arap ülkeleriyle olduğu gibi İran'la da Batı kampında uzun süredir istisnai bir diyalog sürdüren “tarafsız” bir AB üyesi olarak dikkat çekiyor. Ancak son yıllarda, özellikle eski muhafazakar şansölye Sebastian Kurz'un etkisiyle İsrail'e daha da yakınlaştı.
Cuma günü İsrail, bazı Unrwa çalışanlarını Hamas'ın İsrail topraklarında gerçekleştirdiği saldırıya katılmakla suçladı. Unrwa ise İsrail'in suçlamalarına tepki göstererek suçlanan kişileri işten çıkardı ve kapsamlı bir soruşturma yürütüleceği ve eğer bu durum kanıtlanırsa yasal işlem başlatılacağı sözünü verdi. Ancak İsrail yine de BM kurumunun savaştan sonra Gazze'de çalışmaya devam etmesini yasaklama kararını açıkladı.
Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı İsrail'in resmi açıklamalarına göre, İsrail'de çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.140 kişinin ölümüyle sonuçlandı.
Buna karşılık İsrail, Hamas’ı "yok etme" sözü vererek, Gazze'de ağır bir yıkıma ve onbinlerce kişinin ölümüne yol açan bir savaş başlattı. Hamas Sağlık Bakanlığı'nın pazar günü açıkladığı son rakamlara göre büyük çoğunluğu kadın, çocuk ve gençlerden oluşan 26 bin 422 kişi İsrail saldırılarında öldü.