BM’den mültecilerin alıkonulmasına tepki

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki anlaşma ardından Yunanistan’daki binlerce mültecinin maruz kaldığı alıkoyma ve tutukluluklar tepki çekiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) raportörü François Crépeau, 25 gün süreyle alıkonulmalarının ‘orantısız’ bir önlem olduğunu söyledi.

Ege Adaları’nda mültecilerin tutulduğu merkezlerde 5 günlük bir inceleme yapan BM Raportörü, Yunanistan hükümetine çağrı yaparak mültecilerin kamplara ve kabul merkezlerine hapsedilmesi uygulamasına son vermesini istedi.

Mültecilerin başvuru yaptıktan sonra 25 güne kadar alıkonulmalarının ‘orantısız’ olduğuna vurgu yapan François Crépeau, bu sürenin kısaltılabileceğini söyledi.

Özellikle mülteci çocukların kamplarda veya başvuru merkezlerine mahkum edilmelerinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Crépeau, mülteci kamplarının insani şartlardan uzak olduğunun altını çizdi. Crépeau, başta çocuklar olmak üzere mültecilerin korku ve endişeye kapılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının hukuku boyutu hakkında yorum yapmaktan kaçınan BM Raportörü, anlaşmanın ‘etkili bir mekanizma’ olup olmadığı veya insan haklarını ihlal edip etmediğinin mahkemelerce kararlaştırılması gerektiğini söyledi. François Crépeau, bu konuda Yunanistan mahkemeleri ile AB yargı mekanizmalarının karar vermesini istedi.

François Crépeau, Yunanistan hükümetinin mültecilerin ‘geleceği’ hakkında bilgi sahibi olmaları için gerekli önlemleri almasını isterken, mültecilerin kendileri hakkında verilen kararlara ulaşmasındaki zorluklara dikkat çekti.

20 Mart’tan bu yana yürürlükte olan AB-Türkiye anlaşması kapsamında Yunan adalarına gelen mülteciler haftalarca başvuru merkezlerinde veya kamplarda tutuluyorlar. Mülteciler, başvurularının incelenmesi ardından sınırdığı edilmemeleri halinde bu kamplardan çıkabiliyorlar.