Temmuz ayında, Genel Kurul'un istişari görüş talebine cevaben, 1967'den bu yana İsrail işgalini inceleyen UAD, “İsrail'in İşgal Altındaki Filistin Topraklarında devam eden varlığının yasadışı olduğuna” ve İsrail'in “mümkün olan en kısa sürede buna bir son verme yükümlülüğü altında olduğuna” karar vermişti.
Bu görüşe tepki gösteren Arap ülkeleri, Genel Kurul'un 17 Eylül'de yeniden toplanmasını ve bu toplantının sonunda, söz isteyen ülkelerin sayısına bağlı olarak salı günü ya da daha büyük olasılıkla çarşamba günü bir karar önergesinin oylamaya sunulmasını talep etti.
Son taslak metin, İsrail'in Filistin topraklarındaki “yasadışı varlığına gecikmeksizin son vermesini” ve “bu kararın kabul edilmesinden itibaren on iki ay içinde” uygulanmasını talep ediyor. İlk taslak metinde bu süre sadece altı aydı.
Karar taslağı ayrıca İsrail güçlerinin Filistin topraklarından çekilmesini, yeni yerleşimlerin durdurulmasını, el konulan toprak ve mülklerin iade edilmesini ve yerlerinden edilen Filistinlilerin geri dönebilmelerini talep ediyor.
Karar taslağı ayrıca “İsrail'in İşgal Altındaki Filistin Topraklarında keyfi eylemlerinden kaynaklanan tüm hasar, kayıp veya yaralanmalar için uluslararası bir tazminat mekanizması” kurulması çağrısında bulunuyor.
Genel Kurul kararlarının bağlayıcılığı olmasa da, İsrail bu adımı şimdiden kınadı. İsrail Büyükelçisi Danny Danon bu hafta yaptığı açıklamada “Filistinliler İsrail'e karşı diplomatik terörizm yürütüyor ve BM de buna suç ortaklığı yapıyor” şeklinde savunmada bulundu.
Haziran 1967'deki Arap-İsrail savaşı sırasında İsrail, daha sonra Ürdün tarafından ilhak edilen Batı Şeria'yı (Doğu Kudüs dahil), Mısır askeri yönetimi altındaki Gazze Şeridi'ni, Mısır Sina'sını ve Suriye'ye ait Golan Tepeleri'nin çoğunu ele geçirmişti.
İsrail daha sonra ele geçirdiği 70.000 kilometrekarelik Arap topraklarını işgal etmeye başladı ve bu işgal daha sonra Birleşmiş Milletler tarafından yasadışı olarak nitelendirildi. BM, Filistin topraklarını (Gazze, Batı Şeria, Doğu Kudüs) tek bir varlık olarak, işgal edilmiş bir bölge olarak kabul ediyor.
Filistin Büyükelçisi Riyad Mansur birkaç gün önce yaptığı açıklamada “Genel Kurul'da oy kullanırken öldürülenleri ve hiçbir insanın katlanmaması gereken eziyetlere katlanmak zorunda kalarak hayatta kalanları hatırlayın” dedi. Mansur, “Size yalvarıyoruz: yanlış seçim yapmayın” diye ekledi.