BM Misyonu Kolombiya’da kalmaya kararlı

Kolombiya’da barış anlaşmasının referandumda reddedilmesi ardından Birleşmiş Milletler (BM) tarafından görevlendirilmesi planlanan denetleme misyonunun ne olacağı da tartışılıyor.

BM Özel Temsilcisi Jean Arnault, Güvenlik Konseyi’nden misyonun ateşkesi denetleyebilmesi için karar almasını istiyor.

26 Eylül’de Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Timoleon Jimenez ve Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından imzalanan tarihi barış anlaşması, 2 Ekim’de halkın sadece yüzde 38’inin katıldığı bir referandumla kılpayı reddedilmişti. Anlaşmanın kabul edilmesi halinde 450 kadar BM görevlisinin gerillaların silah teslimi başta olmak üzere barış anlaşmasının uygulanmasını denetlemesi planlanıyordu.

Anlaşmanın reddedilmesine rağmen hem FARC hem de Kolombiya Devleti’nin ateşkese bağlı kalınacağı açıklanmış olsa da, yeni barış anlaşmasına kadar ateşkesin denetlenebilmesi için BM misyonunun devam etmesi isteniyor.

BM Kolombiya Özel Temsilcisi Jean Arnault, BM Güvenlik Konseyi’nin misyonun Kolombiya’daki görevinin devam etmesi yönünde karar alması için ‘şartların var olduğunu’ söyledi. Arnault, referanduma rağmen devam eden barış sürecinin desteklenerek daha yapıcı bir geçişin sağlanabileceğine vurgu yaptı.

BM misyonunun Kolombiya’da kalabilmesi için Güvenlik Konseyi’nden yeni bir görevlendirme kararına ihtiyaç olduğunu hatırlatan Arnault, New York’taki görüşmelerde bu yönü çalışacağını söyledi.

Reddedilen barış anlaşması FARC gerillalarının 27 ayrı noktada BM denetiminde toplanmasını ve siyasal geçiş sürecine kadar silahlarını bırakmasını öngörüyordu.