BMGK Fransa ve Rusya’nın Halep tasarılarını oylayacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Fransa’nın sunduğu ve Suriye’nin Halep kentindeki bombardımanların durdurulması ile Rusya’nın sunduğu ateşkes öngören tasarılarını görüşerek oylayacak.

Halep’te haftalardır devam eden çatışmalar nedeniyle kuşatma altındaki bölgede çetelerin büyük kayıplar verdiği, ancak sivillerin de zarar gördüğü bildiriliyor. Rejimin karadan düzenlediği operasyonlara Rusya ise havadan bombardımanlarla destek veriyor.

Fransa’nın BMGK’ye sunduğu tasarıda Halep üzerindeki uçak bombardımanlarının sonlandırılması istenirken, tasarıyı veto edeceğini duyuran Rusya’dan bir başka tasarı sunuldu. Rusya, Halep’te tarafların çatışmaları durdurması ve ateşkes ilan etmesini isteyen bir tasarıyı BMGK’ye sundu.

BMGK’nin bugünkü toplantılarında 15 üyenin öncelikle Fransa’nın, ardından ise Rusya’nın tasarısını görüşerek oylaması planlanıyor.

Halep’te El Nusra ve diğer örgütlerin kuşatma nedeniyle zorlandıkları, ancak sivillerin de zarar gördüğü iddia ediliyor. Dün ABD ve Fransa’dan yapılan açıklamarda, Rusya’nın hastane ve okulları bombaladığı iddia edilerek ‘savaş suçu’ işlediği suçlaması getirilmişti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise, Halep’te bulunan El Nusra üyesi 900 kadar çetenin silahlarıyla birlikte kenti terk etmesi çağrısında bulunmuş, bu çağrıya Rusya’dan da destek gelmişti.