Boko Haram’a karşı mücadele çok yönlü yürütülecek

Nijerya ve komşu ülkelerdeki katliamlarıyla bilinen Boko Haram çetelerine karşı mücadeleye dönük düzenlenen ikinci zirvede askeri, insani ve kalkınma amaçlı yardımların arttırılması kararı alındı.

Boko Haram çeteleriyle mücadele için düzenlenen zirvelerin ikincisi Nijerya’nın başkenti Abuja’da toplandı. Zirveye Nijerya, Kamerun, Çad, Nijer, Senegal, Gabon, Togo ve Benin devlet başkanlarıyla Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB ülkelerinin dışişleri bakanları katıldı. 

Zirvede konuşan François Hollande, ‘2015’te dünyanın en kanlı örgütü’ olarak adlandırdığı Boko Haram’a karşı bugüne kadar verilen mücadelede askeri olarak zayıflatıldığı ve işgal ettiği toprakların bir kısmının da kurtarıldığını söyledi. DAİŞ’e biat eden Boko Haram’a karşı bölge devletlerinin ordularına destek verilmesini isteyen Hollande, ABD, Avrupa Birliği (AB) ve diğer uluslararası güçlerin de desteğine vurgu yaptı.

Zirveye ev sahipliği yapan Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari ise, Boko Haram’ın ‘terörizmi yayma fırsatı’ bulduğu nedenlerin yok edilmesi için 1 milyar doları aşkın mali yardıma ihtiyaç duyulduğunu savundu.  

Öte yandan, Boko Haram’ın faaliyet gösterdiği Nijerya, Kamerun, Çad ve Nijer’e önümüzdeki 3 yıl içinde 1,7 milyar euro insani yardım ile kalkınma yardımı yapılması planlanıyor. Bu yardımların bir kısmı ise Boko Haram ile mücadele eden bölge ülkelerinin ortak askeri gücü FMM’ye aktarılacak. 

2009 yılından bu yana saldırılarını devam ettiren Boko Haram çetelerinin en az 20 bin kişinin ölümünden sorumlu olduğu biliniyor. Çetelerle savaşta bölge ülkelerinin askeri kaybı yüzlerle ifade edilirken, özellikle son iki yılda çetelere verilen kaybın binlerce olduğu bildiriliyor.