Brezilya’da katil polis ve askerlere Noel affı

Brezilya’da aşırı sağcı ve kadın düşmanı çıkışlarıyla bilinen Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, sivil öldüren asker ve polislere Noel affı getirdiğini duyurdu.

Brezilya Resmî Gazetesi’nde yayınlanan basın açıklamasında, ‘kasıtsız insan öldürmekten’ ceza almış asker ve polislere af getirildiği ilan edildi. Kararda, kaç asker veya polisin aftan yararlanacağına dair bilgi verilmedi.

Kararla af getirilenler arasında federal polis, sivil ve askeri polis mensuplarının yanı sıra itfaiye erleri de bulunuyor.

Resmî Gazete’deki basın açıklamasında, affın ‘görevi esnasında istemeden suç işlemiş’ görevlileri kapsadığı vurgulandı.

Ancak görevde olmadığı zamanlarda ‘kendileri veya üçüncü şahıslara yönelik riskleri ortadan kaldırma’ amacıyla suç işleyen görevliler de aftan yararlanıyor.

Açıklamada, işkence, terörizm, yolsuzluk veya ağır disiplin suçu işlemiş polis veya ordu mensuplarının aftan yararlanamayacağı kaydedildi.

2018 yılında solun en güçlü adayı Lula da Silva‘nın bir yargı darbesiyle elenmesi ardından Jair Bolsonaro seçimleri rahatlıkla kazanmıştı. Bolsonaro, başta siyahiler olmak üzere dar gelirlilerin yoğun olduğu kent ve semtlere yönelik sert polisiye önlemlerle gündeme geliyor.