Brüksel katliamında gözaltına alınanlar ‘işbirliğine hazır’ iddiası

22 Mart’ta Brüksel’de havaalanı ve metroda yapılan saldırılara yardım ettikleri gerekçesiyle yakalanan şüphelilerin gözaltı süreleri uzatılırken, çete üyelerinin soruşturmacılarla işbirliği yapmaya hazır oldukları belirtildi.

Metrodaki patlamayı gerçekleştiren DAİŞ üyesiyle görülen Osama Krayem’in avukatı, çete üyesinin ‘soruşturma ekibiyle işbirliği yaptığını’ söyledi.

Avukat Vincent Lurquin, geçtiğimiz Cuma yakalanan İsveç vatandaşı Osama Krayem’in soruşturma ekibine konuşmaya başladığı bilgisini verdi. Lurquin, Krayem’in konuşmasının ‘soruşturmanın ilerlediği’ anlamına geldiğini vurguladı.

Vincent Lurquin, müvekkilinin konuşması sayesinde 22 Mart’taki katliamın gerçekleştirilmesine ve katliamın emir vericilerine dair detayların öğrenilebileceğini dile getirdi. Krayem’in 22 Mart’ta Brüksel’deki bir metro durağında intihar saldırısı düzenleyen DAİŞ üyesi Halid el Bakraoui’yle birlikte katliamdan hemen önce görüntülenen kişi olduğu sanılıyor.

Osama Krayem’in dışında gözaltına alınan diğer 5 şüphelinin de gözaltı süreleri 1 ay uzatılmıştı. Bu kişilerden biri de Zaventem Havaalanı’nda görüntülenen ve ‘şapkalı terörist’ olarak bilinen Mohammed Abrini.

SudPresse haber ajansının anonim bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Abrini’nin olay günü saldırganlar tarafından ‘zorla havaalanına götürüldüğünü’ iddia ettiği bilgisi paylaşıldı. Abrini, saldırıda yer alan El Bakraoui kardeşlerle havaalanına gitmesine rağmen, üzerindeki bombayı patlatmadığını söyledi.

SudPresse, şüpheli Abrini’nin ifadesinde ayrıca ‘hiçbir zaman Suriye’ye gitmediğini ve ‘bir sineğe bile zarar veremeyeceğini’ söylediğini duyurdu. Abrini, aynı zamanda 13 Kasım  2015’te Paris’te düzenlenen saldırılara karışmakla suçlanıyor.