Burkina Faso’da saldırı: 35 sivil, 7 asker, 80 ‘cihatçı’ öldü

Burkina Faso’nun kuzeyindeki Arbinda’da askeri bir birliğe yönelik saldırıda onlarca kişi öldü.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Salı sabahı “önemli sayıda terörist Arbinda’da eş zamanlı olarak askeri müfreze ve sivil halka” saldırıda bulundu.

Saatlerce süren çatışmalar sonucunda “80 teröristin” öldürüldüğünü bildiren Burkina Faso ordusu, kendi cephelerinde 4 asker ve 3 jandarmanın öldüğü, 20 dolayında asker ve jandarmanın da yaralandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Karboré ise saldırıda ayrıca 35 sivilin öldüğünü açıkladı.

Genelkurmay’a göre 100 dolayında motosiklet, yüklü miktarda silah ve mermi ele geçirildi, “teröristler geri çekilmek” zorunda kaldı.

16 Aralık günü de Burkina ordusu ülkenin kuzeyindeki Belhouro’da “4 törörist” öldürdüklerini açıklamıştı.

Kasım ayı başından beri Burkina savunma ve güvenlik güçleri bir çok operasyonda 100 dolayında “cihatçı” öldürdüklerini duyururken, bu bilançoyu bağımsız kaynaklardan doğrulamak mümkün görünmüyor.

Mali ve Nijer ile sınırları olan Burkina Faso, 2015 yılından beri İslamcı grupların saldırıları ile gündeme geliyor. Ülkenin kuzey ve doğusu saldırılardan daha çok etkilenirken, başkent Ouagadougou’da da üç kez saldırı gerçekleşti.

“Cihatçı” olarak tanımlanan grupların saldırılarında 2015’ten bu yana 700’ü aşkın kişi öldü ve BM’ye göre 560 bin dolayında kişi yer değiştirdi ya da mülteci durumuna düştü. Saldırıları nadiren üstlenen olurken, yetkililer bazıları El Kaide’ye, bazıları da DAİŞ’e bağlı silahlı grupları sorumlu tutuyor.