Irak 12 adet Airbus savaş helikopteri satın aldı

Irak, Avrupalı uçak üreticisi Airbus Helicopters ile 12 adet Caracal H225M çok rollü savaş helikopteri alımı için bir sözleşme imzaladı.

Airbus Helicopters temsilcisi ve Irak Hava Kuvvetleri'nden bir general arasında başkent Bağdat'taki Savunma Bakanlığı'nda yapılan imza törenine, Irak Savunma Bakanı Thabet el-Abbasi ve Fransa Büyükelçisi Patrick Durel de katıldı. 

Airbus Helicopters Afrika Orta Doğu Bölgesi Direktörü Arnaud Montalvo Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada anlaşmanın 12 adet H225M helikopterinin teslimatını kapsadığını, helikopterlerin 2025 yılı başında Irak'a teslim edileceğini ancak teslimatın birkaç ay içinde aşamalı olarak gerçekleştirileceğini söyledi. 

Sözleşmenin değeri kamuoyuna açıklanmadı. Fransa Büyükelçisi Patrick Durel, imza töreni ardından yaptığı kısa açıklamada  “Bugünkü imza Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Başbakan Mohamed Şia El-Sudani arasında uzun süredir devam eden fikir alışverişi ve görüşmelerin bir sonucudur. Bugün Irak'ın kabiliyetlerini ve egemenliğini güçlendirmesini sağlayacak bu sonuca ulaştığımız için çok mutluyuz” dedi.

Irak Başbakanı, Ocak 2023'te Paris'e yaptığı ziyaret sırasında Fransız Thales ve Dassault gruplarının yanı sıra Avrupalı uçak üreticisi Airbus'ın temsilcileriyle Bağdat'ın radar, Rafale savaş uçakları ve askeri helikopterler satın alma olasılığı üzerine görüşmelerde bulunmuştu. 

Fransa ve Irak düzenli olarak ikili savunma işbirliğini güçlendirme arzularını vurguluyorlar. Fransa ayrıca DAİŞ’e karşı mücadelede Washington liderliğindeki uluslararası koalisyonun bir parçası olarak Irak'a asker gönderiyor.

Bu anlaşma ayrıca Türk devleti ile Irak hükümeti arasında kısa bir süre önce imzalanan mutabakat zaptından sonrasına denk geldi.