Çin Afrika’daki etkinliğini arttırıyor

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Afrika kıtasında tarım ve enerji sektöründen sonra alt yapı sektörüyle ekonomik etkinliğini arttırma çabaları devam ediyor.

Kenya’dan Uganda, Ruanda ve Burundi’ye kadar uzun bir hatta inşa edilecek on milyarlarca dolarlık demiryolu projesi Çin şirketi CRBC tarafından üstleniliyor.

Kenya’nın bağımsızlığını kazandığı 1963 yılından bu yanaki en büyük projelerinden sayılan demiryolu projesinin ilk hattı ülkenin güneyindeki Monbasa kentinden başlayarak başkent Nairobi üzerinden Uganda’ya ve oradan da Ruanda ve Burundi’ye kadar uzanıyor. Çin devletine ait China Road and Bridge Corporation (CRBC) tarafından inşa edilen hattın toplam maliyeti 13,8 milyar doları buluyor.

Projenin yüzde 90 kadarı yine Çin bankalarınca finanse edilirken, Kenya hükümeti yüzde 10’unu üstlendi.

Aynı proje kapsamında demiryolu hattının Uganda’nın başkenti Kampala’dan Güney Sudan’a kadar uzatılması da planlanıyor. Bugüne kadar yüzde 75 oranında tamamlandığı bildirilen projeyle 5 Afrika ülkesi içindeki ve yine kendi aralarındaki ulaşım yükü hafifletilecek.

BÜYÜK YOL İHALELERİNDE ÇİNLİ ŞİRKETLER YER ALIYOR

Kenya ve komşu dört ülkeyi ilgilendiren dev proje, Afrika genelindeki diğer ulaşım hatları projelerinin küçük bir parçası sadece. 2015 yılında 131 milyar dolarlık ulaşım yatırımları yapılan Afrika’da 2025 yılına kadar ise 200 milyar dolarlık otoyol inşası planlanıyor. Havayolları için ise yaklaşık 7 milyar dolarlık projeler öngörülüyor.

Bu projelerin ihalelerinin büyük kısmında CRBC başta olmak üzere Çinli şirketlerin olduğu bildiriliyor.

Geçtiğimiz yıl Çin’in Afrika ülkelerindeki yatırımlarında bir gerileme olduğu görülse de, 2020 yılına kadar 400 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor. Afrika ülkelerine altyapı, enerji ve tarım başta olmak üzere yatırım yapan Çinli şirketlerin sayısı ise 2 bin 500 civarında.