Çin’deki 2200 yıllık anıt mezarları Antik Yunanlı heykeltıraşlar yapmış

Çin’de onlarca yıl önce bulunan ve Toprak Askerler ya da Terrakotta Ordusu olarak da bilinen 2200 yıllık antik eserde Yunan heykeltıraşların da payı olduğuna dair ciddi veriler elde edildi.

Buna göre, Çin uygarlığı ile Batı arasındaki ilişkiler İpek Yolu’ndan öncesine dayanıyor.

The Independent’in BBC’de yayınlanan bir belgesele dayandırdığı haberine göre, Çin imparatoru Qin Shi Huang’ın mezarındaki Terrakotta Ordusu adlı antik eserlerin yapımında Yunan heykeltıraşlar da görev aldı.

Çin’in en önemli tarihi eserlerinden sayılan Terrakotta’nın yapımında Yunan heykeltıraşların varlığına dair iddia ise bölgede bulunan DNA’lardan bazılarının Avrupalılara ait olduğu tespit edildi. Bu da, Çin’de milattan önce 3’üncü yüzyılda Avrupalıların olduğuna dair tezi güçlendirdi.

İmparator mezarındaki kazılarda bulunan bazı bronz figürlerin ise Antik Yunan’daki tekniklerle yapıldığı anlaşıldı.

Araştırmada yer alan arkeologlar elde edilen bulgular ışığında Terrakotta Ordusu adlı heykeller dizisinin yapımında yer alan Avrupa’lı heykeltıraşların Antik Yunanistanlı oldukları hükmüne vardı. Arkeologlar, son bulguların Çin ve Batı uygarlıkları arasındaki ilişkilerin İpek Yolu’nun öncesine dayanabileceğine işaret ettiğini düşünüyor.

Uzak Doğu ve Batı uygarlıkları arasındaki ticari ve diplomatik ilişkilere dair bulgulara geçtiğimiz ay başka bir kanıt bulunmuştu. Japonya’da yapılan bir kazıda Roma dönemine ait madeni paralar bulunmuş ve bu paraların Çin’e giden Avrupalı tüccarlar aracılığıyla bölgeye ulaştığı sonucuna varılmıştı.