Colonia Dignidad mağdurları Almanya’ya tazminat davası açacak

Latin Amerika ülkesi Şili’de 45 yıl boyunca faaliyet gösteren ve eski Nazilerden Paul Schäfer tarafından kurulan Colonia Dignidad adlı tarikatın mağduru olan bireyler, Almanya aleyhine tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

1961 yılında aralarında eski Nazilerden Paul Schäfer’in de bulunduğu Alman göçmenlerce kurulan Colonia Dignidad adlı tarikata ilişkin bazı belgeler Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta açıklanmıştı. Belgelerin açıklanmasıyla birlikte tarikata ait geniş topraklarda işkence, zorla çalıştırma ve cinsel istismara uğrayan bireyler, tarikata sessiz kalan veya işbirliği yapan Alman diplomasisi nedeniyle tazminat davaları açılacak.

Berliner Zeitung’un eski Colonia tarikatından Anna Schnellenkamp’a dayandırdığı haberine göre, yaklaşık 150 kişi tazminat davası açabilecekken, bu kişilerin en az 5 bin euroluk tazminat talep etmesi bekleniyor.

1973 yılından itibaren Augusto Pinochet önderliğindeki askeri diktatörlüğün de kullandığı tarikatın lideri Schäfer’in Almanya’daki pedofili skandalları nedeniyle göçtüğü biliniyordu. Tarikat, Şili’de yüzlerce kilometre kareyi bulan toprakları işlemiş ve uzun yıllar Pinochet diktatörlüğü tarafından işkence, silah üretim ve depolama gibi faaliyetler için de kullanılmıştı.

Diktatörlüğün bu faaliyetlerine karşılık Colonia Dignidad’ın cinsi istismar gibi insanlık dışı uygulamalarına göz yumulmuştu.

Tüm bunlar olurken dönemin Almanya Büyükelçiliği’nin ise yaşananlara sessiz kaldığı ve tarikattan kaçan birçok kişiye koruma sağlamadığı da son açıklanan belgelerden anlaşılıyor. Alman diplomatların bu konudaki tavrı tazminat taleplerinin temelini oluşturacak.