DAİŞ kaybettikçe Avrupalı çeteleri geri dönüyor

Irak ve Suriye'de üst üste başarılı operasyonların ardından Avrupa ülkelerinden DAİŞ’e katılan çeteler büyük hayal kırıklığıyla kaçıyor.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Minbic ve Rakka operasyonlarıyla büyük darbeler alan DAİŞ çeteleri Irak’ta da başta Felluce olmak üzere birçok alanda geriletiliyor. 

Ocak 2014’den bu yana DAİŞ çetelerinin çeşitli vaatlerle Suriye ve Irak’a çektiği binlerce üyesinin batılı ülkelerden olduğu bilinirken, özellikle sivillere yönelik katliamlar, son bir yıldaki ağır yenilgiler ve yolsuzluklar nedeniyle binlercesi de geri kaçtı.

KATLİAMLAR, RÜŞVET ÇARKI VE ‘DEĞERLERİN’ HİÇE SAYILMASI...

Londra’da bulunan King’s College’e bağlı Uluslararası Radikalizm ve Siyasal Şiddet Araştırmaları Merkezi (ICSR) Direktörü Peter Neumann, son iki yılda Suriye ve Irak’tan kaçan 60 çeteyle yaptıkları görüşmeler sonucu kaçış nedenlerinin benzer olduğunu bilgisini veriyor. DAİŞ’in Müslümanlara yönelik katliamları, rüşvet çarkı ve ‘İslamın temel değerlerini’ hiçe sayması gibi sebepler sıralayan Neumann, birçoğunun da artık ‘cihat fikrinden’ vazgeçtiğine dikkat çekiyor.

Çetelerin önemli eleman kaynaklarından olan Fransa’da da benzer bir durumun yaşandığı biliniyor. Fransa iç istihbarat örgütü DGSI Genel Direktörü Patrick Calvar’a göre, Mayıs ayına kadar Suriye ve Irak’tan döndüğü tespit edilen çete sayısı 244’e ulaştı.

Calvar, ifadelerine başvurulan çete firarilerinin ‘artık sonun geldiğini hissettiklerini’ söylediklerini kaydederken, birçok çetenin de firar etmek üzereyken infaz edildiğinin altını çizdi.

AVRUPA’YA GELENLERİN DÖNÜŞ NEDENLERİNİN BELİRLENMESİ GEREKİYOR

Ancak tüm Avrupa’da sayıları binin üzerinde olan DAİŞ’ten firar edenlerin gerçek niyetleri de sorgulanıyor. Güvenlik birimleri, DAİŞ’ten kaçtığını iddia edenlerin büyük kısmının gerçeği söylediğinden emin olsa da, bazı çetelerin ‘görev gereği’ Avrupa’ya kaçmış gibi yapabileceğinden endişeleniyor.

Bundan dolayı da geri dönen çetelerin uzun süreler takip edilmeleri ve hangilerinin savaş suçu işlediğinin tespit edilmesinin gerektiğine dikkat çekiliyor.