DAİŞ sivilleri kalkan yaptı

Irak ordusunun Mayıs ayında başlattığı Felluce Operasyonu nedeniyle kentten kaçanların sayısı giderek artarken, kentte kalanlar DAİŞ tarafından kalkan olarak kullanılıyor.

IOM, 22 Mayıs’tan bu yana 43 bini aşkın sivilin çatışma bölgesinden kaçtığını duyururken, kentte kalan 50 bin kadar sivilin açlık ve susuzlukla karşı karşıya olduğu bildiriliyor.

On binlerce askeri katıldığı Felluce Operasyonu devam ederken, çetelerin canlı kalkan olarak kullanmak istediği siviller kuşatma bölgesinden kaçıyor. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre 22 Mayıs’tan bu yana 7 bin 300 kadar aile Felluce kent merkezi ile çevre semtlerden diğer alanlara doğru kaçtı.

Bölgede faaliyet gösteren Norwegian Refugee Council (NRC) adlı yardım kuruluşuna göre, çatışmalardan korunmak isteyen siviller için tek kaçış yolu Fırat nehri. Çok sayıda sivilin nehri geçmek isterken boğulduğu da belirtilen NRC açıklamasında, kentte büyük bir insani dram yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü Lisa Grande’ye göre ise, kentte halen 50 bin kadar sivil bulunuyor. Kentten kaçmayı başaran sivillerin ifadelerine atıfta bulunan Grande, DAİŞ çetelerinin sivilleri kalkan olarak kullandığını söyledi.

Öte yandan kent içindeki gıda sıkıntısı nedeniyle birçok ürünün fahiş fiyatlarla satıldığı öğrenildi. Norveçli yardım derneği NRC’nin kentten kaçan sivillere dayandırdığı bilgilere göre, bir kilo pirincin fiyatı 50 ila 60 dolar arasında iken içme suyu sıkıntısı da ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, Irak’ta DAİŞ çetelerinin birçok kenti işgal etmeye başladığı 2014 yılından bu yana yerlerinden edilenlerin sayısının 3,3 milyona ulaştı. Musul’dan sonra DAİŞ’in işgali altındaki en büyük ikinci kent olan Felluce’den kaçan siviller için ise 8 mülteci kampı inşa edilirken, yeni bazı kampların kurulması planlanıyor.