Dar gelirliler 1 euroya çalışmaya mahkum edilecek

Almanya’da hükümetin dar gelirliler için hazırladığı tasarıya yoğun tepki var. Muhalefet tasarıyla dar gelirlilerin saatte 1 euroya çalışmaya mahkum edileceğini ifade ediyor.

Almanya’da bir zamanlar SPD’nin ‘sol kanadının lideri’ olarak pazarlanan şimdiki Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in hazırlattığı ve dar gelirlileri ilgilendiren bir tasarı muhalefetin sert tepkisini çekiyor.

Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller ile önde gelen sendikalardan DGB’nin karşı çıktığı yeni düzenlemeler arasında zorunlu emeklilik, uzun süreli işsizlere getirilen çalışma zorunluluğu ile çocuk bakımına ilişkin maddeler bulunuyor.

Hristiyan birlik partileri CDU-CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonunun özellikle asgari sosyal yardım düzenlemesi Hartz IV’den yararlanan bireylere ilişkin ‘kolaylıklardan’ bahsetmesine rağmen, gerçekte ciddi bir zorlaştırma olduğu eleştirisi yapılıyor.

Buna göre, Hartz IV. Yardımı alan bireylerin 63 yaşına geldiklerinde zorunlu olarak emekli olmaları gerekiyor ve bu durumda da ya düşük emekli maaşlarına mecbur bırakılacaklar yada iş bulmaya zorlanacaklar. Die Linke uzmanlarından Matthias W. Birkwald, bu durumda sosyal yardım alanların ileri yaşlarına rağmen çalışmaya mecbur kalacağına dikkat çekiyor.

DGB sendikası da, 63 yaşında zorunlu emekliliğin tasarıdan çıkarılması gerektiğinde ısrar ediyor.

1 EURO’YA ÇALIŞMAYA MAHKUM EDİLECEKLER

Hükümetin Hartz IV yardımıyla geçinen uzun süreli işsizlere yönelik önerilerinden eleştirilen bir diğeri ise, ‘1 Euro Job’ olarak adlandırılan ve bireylerin saati 1 euroya çalışmaya zorlayacak uygulama. Mevcut durumda bu sosyal yardımı alan bireyler 5 yılda en fazla 24 ay süreyle 1 euroluk işlere gönderilebiliyor.

Ancak yeni düzenlemenin kanunlaşması halinde son 10 yılda 9 yıl boyunca Hartz IV yardımı alan bireyler daha uzun süreyle 1 euroluk işlerde çalışmaya zorlanabilecek.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi’ne göre, 1 euroluk işlerin bugüne kadar bireylerin iş piyasasına entegre olmasına hiçbir katkısı olmadığı gibi bu sistem işsizler için tam bir ‘çıkmaz sokak’.

‘SPD’NİN SOL KANAT ÖNDERİ’ NAHLES HAZIRLATTI

Hükümetin yeni tasarısında eleştirilen bir diğer nokta ise, sosyal yardım alan ve boşanmış bireylere ilişkin. Çocuklarına dönüşümlü olarak bakan ve en az biri sosyal yardım alan bireylere ödenen çocuk bakım yardımları, sadece çocukların ebeveyninin yanında kaldığı günler hesaplanarak ödenecek.

Die Linke Eşbaşkanı Katja Kipping, hükümeti eleştirerek, sosyal yardıma mahkum kadınların çocuklarının sadece birkaç gün babalarıyla zaman geçirdiği için yardımdan mahkum bırakılamayacağına dikkat çekti.

Bir zamanlar SPD içindeki ‘sol kanadın’ temsilcisi olarak öne çıkarılan şimdiki Çalışma Bakanı Andrea Nahles’in hazırlattığı tasarının henüz CDU-CSU ve SPD koalisyonunca görüşüldüğü bildiriliyor.