De Mistura’dan El Nusra’ya ‘Halep’ten çekilin’ çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, kuşatma altındaki Halep’in doğu mahallelerindeki El Nusra çetelerinin kenti terk etmesini istedi.

Halep’te rejimin çoğu çete olan gruplara yönelik operasyonu devam ederken, BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’dan yapılan açıklamada, çatışmaların sürmesi halinde kentin doğu mahallelerinin yılsonuna kadar tümüyle yıkılmış olacağı uyarısı geldi.

Çatışmaların durdurulabilmesi için kentte adını Fatah el Şam olarak değiştiren El Nusra’ya bağlı çetelerin geri çekilmesini isteyen De Mistura, çetelerin geri çekilmesine ‘bizzat eşlik edebileceğini’ söyledi. De Mistura, çetelerin ellerinde silahlarıyla çıkmalarını kabul etmelerini de istedi.

Rus Tass ajansına göre ise, Staffan de Mistura’nın bu talebine Dışişleri Bakan yardımcısı Mihail Bogdanov tarafından ‘olumlu karşılandığını’ duyurdu.

Halep’in doğu mahallelerinde toplam 9 bin civarında rejim karşıtı silahlı kişinin bulunduğu ve bunlardan en az 900 kadarının adını Fatah el Şam olarak değiştiren El Nusra çeteleri olduğu tahmin ediliyor.