Diktatör Cenevre’de işgali savundu, petrolü istedi

BM üyesi 120 devletten resmi temsilcilerin katılımıyla Cenevre’de organize edilen 1.Küresel Mülteci Forumu başladı. Tepkilere rağmen davet edilen Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, işgal ve demografik değişimi savundu, Suriye petrolünü istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHRC) öncülüğünde düzenlenen 1. Küresel Mülteci Forumu, BM Cenevre ofisinde başladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM üyesi 120 devletten resmi temsilcilerin hazır bulunduğu forumda, dünyada yaşanan mülteci krizine dikkat çekilerek, bunlara ‘çözüm’ yolları aranacak.

Mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerle, iş birliği ve dayanışmanın güçlendirilmesini de amaçlayan forum, iki gün boyunca devlet ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yapacağı konuşmalar ve düzenlenecek farklı programlara devam edecek.

Forumun, açılış konuşmasını İsviçre Dış İşleri Bakanı İgnazio Cassis ve UNHRC Komiseri Filippo Grandi yaptı. Her iki yetkili yaptığı konuşmalarda dünya genelinde yaşanan mülteci krizine dikkat çekerek, buna karşı çözüm yollarının aranması gerektiğini söyledi.

GENEL SEKRETER: SORUMLULUK ALMAYA ÇAĞIRDI

Daha sonra söz alan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ilk defa düzenlenen Küresel Mülteci Forumu’ndan duyduğu memnuniyeti ifade etti. “Savaşlar, çatışmalar, yoksulluk ve birçok nedenle insanlar yerinden olmaya devam ediyor” diyen Guterres, mülteci konumunda olan milyonlarca insanın gittiği ülkelerde de birçok ciddi sorunla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Dünyanın en büyük sorunlarından olan mülteci krizi, iklim değişikliği gibi temel sorunlar karşısında uluslararası toplumu sorumluluk almaya çağıran Genel Sekreter Guterres, “Aktüel olarak UNHRC’ye göre dünya genelinde 70 milyon insan bugün yerinden edilmiş durumda, bunlardan 25 milyonu ise mülteci konumunda yaşıyor” dedi.

Genel Sekreter Guterres’in ardından Kosta Rica Devlet Başkanı Carlos Alvarado Quesada, Pakistan Devlet Başkanı İmran Khan, Etiyopya Devlet Başkanı Demekke Mekonnen, Almanya Dış İşleri Bakanı Heiko Maas ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan söz aldı.

DİKTATÖRÜN HEVESLERİ

Pakistan, Etiyopya, Almanya ve Kosta Rica adına yapılan konuşmalarda son dönemde yaşanan mülteci krizlerine ve buna yönelik çözüm projelerine dikkat çekilirken, forumda söz alan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarını savundu.

Dünyada en fazla mülteciye Türkiye’nin ev sahiplik ettiğini iddia eden Erdoğan, mültecilerin yaşam koşullarının en iyi olduğu ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu öne sürdü. Türkiye’de yaşanan gerçekliği bir kenara bırakarak, ülkedeki Suriyeli mültecilerin bütün ihtiyaçlarını karşıladığını savunan Erdoğan, Avrupa’nın ve BM’nin bu konuda kendilerine destek vermediğini iddia etti.

İŞGALİ SAVUNDU VE DESTEK İSTEDİ

Türk devletinin Suriye’de yaptığı onlarca katliamı görmezlikten gelen Erdoğan, Suriye’de yapılan katliamlardan ve ölümlerden batıyı sorumlu tuttu.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarını hatırlatan Erdoğan, “Suriye’de Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı hareketleriyle toplamda 8 bin 200 km alanın ‘güvenlikli bölge’ haline getirdik” diyerek, işgali savundu. Bununla da yetinmeyen Erdoğan, işgal hareketi için dünyadan destek talep etti.

PETROL İŞTAHINI KABARTTI

Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi denetimindeki petrolün Türkiye’ye verilmesini isteyen Erdoğan, “Gelin bu bölgedeki petrol kuyularda bulunan petrolü birlikte çıkaralım. ‘Kurtardığımız’ bölgelere mültecileri yerleştirelim ve çıkardığımız petrolden gelen geliri bu projeye harcayalım” şeklinde konuştu.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’de gerçekleşen savaş suçları ve insanlığa karşı suçları eleştirenleri hedefine alan Erdoğan, işgal altındaki alanların Suriye’nin “en güvenlikli bölgesi” olduğunu iddia etti.

“Güvenli” olarak öne sürülen bu bölgelerde, sistematik bir şekilde yağma, talan, infaz, işkence, keyfi tutuklama ve zorla göçertme yaşanıyor. Bu durum bir çok uluslararası insan hakları kuruluşu tarafından da raporlaştırıldı.

ERDOĞAN PROTESTO EDİLİYOR

1.Küresel Mülteci Forumu konuşmalarla devam ederken, öte yandan BM Cenevre Ofisi önünde toplanan yüzlerce Kürt, Erdoğan’ı protesto ediyor.