Doğu Ukrayna’da onlarca işkence amaçlı cezaevi iddiası

Almanya’nın önde gelen radyolarından Deutschlandfunk’un insan hakları kuruluşlarına dayandırdığı haberinde, Doğu Ukrayna’da 4 bini aşkın kaçırma ve işkence vakasının tespit edildiği savunuldu

Almanya’nın önde gelen radyolarından Deutschlandfunk’un insan hakları kuruluşlarına dayandırdığı haberinde, Doğu Ukrayna’da 4 bini aşkın kaçırma ve işkence vakasının tespit edildiği savunuldu.

Ukraynalı insan hakları örgütlerinin yaptıkları incelemelere de değinilen haberde, Doğu Ukrayna’da 79 işkence cezaevinin olduğu iddia edildi.

Deutschlandfunk’a konuşan insan hakları örgütü üyesi Aleksandra Matviçuk, cezaevlerinde sivillerin ve askeri personelin işkencelere tabi tutulduğunu söyledi.

İnsan hakları ihlallerine ilişkin raporların 17 Ukraynalı örgüt tarafından belgelendiği kaydedilen haberde, suçların önemli bir kısmının Rus gruplar tarafından işlendiği savunuldu. Haberde, elde edilen belgeler ışığında Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurulmasının planlandığı kaydedildi.

Raporlarda iddia edilen insan kaçırma ve işkence gibi suçlara karışanlar arasında 60’a yakın Rusya vatandaşının olduğu da belirtildi.

Ukrayna’nın doğusunda bulunan ve Rusların çoğunlukta olduğu Donetsk ile Luhansk bölgelerinde iki yıldan bu yana ‘halk cumhuriyeti’ adıyla bağımsız defakto oluşumlar ilan edilmişti. Daha önceleri de Rus gruplar ile Ukrayna hükümeti karşılıklı olarak birbirlerini insan hakları ihlalleriyle suçlayan açıklamalar yapıyorlardı.