Dünyada büyük patronların maaşları arttı, işçilerin düştü

Açlık ve yoksulluğa karşı küresel hareket Oxfam, geçen yıl büyük patronların reel maaşları yüzde 9 oranında artarken, işçilerin yüzde 3 oranında düştüğünü açıkladı.

Dünya’da 1 Mayıs Emekçiler Günü kutlanırken Oxfam tarafından yapılan açıklamaya göre işçiler geçen yıl ortalama altı gün “bedava” çalıştı çünkü ücretleri hayat pahalılığı kadar hızlı artış göstermedi.

Aynı zamanda, Hindistan, Birleşik Krallık, ABD ve Güney Afrika'daki en yüksek maaşlı CEO'ların gerçek maaşları yüzde 9 arttı. Aynı yıl işçilerin ücreti ise yüzde 3,19 oranında azaldı.

Enflasyona göre ayarlanmış bu rakamlar, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve hükümet istatistik kurumlarından alınan en son verilere dayanıyor.

2022'de 50 ülkedeki bir milyar işçinin ücretleri ortalama 685 dolar düştü.

Kadınlar ve kız çocukları her yıl 4,6 trilyon saat ücretsiz bakım işi yapıyor. Diğer bir ifadeyle her ay en az 380 milyar saat ücretsiz bakım çalışması yapıyor.

Kadın işçiler, genellikle ücretsiz bakım iş yükleri nedeniyle ücretli çalışma saatlerini azaltmak veya işgücü piyasasından tamamen çıkmak zorunda kalıyor.

Buna ek olarak, cinsiyete dayalı ayrımcılık ve tacizle karşılaşmaya devam ediyorlar ve eşit değerde iş için hala erkek meslektaşlarından daha düşük ücret alıyorlar.

Oxfam International'ın CEO'su Amitabh Behar, "Şirket patronları bize ücretlerin düşük kalması gerektiğini söylüyor, ancak kendilerine ve hissedarlarına büyük ödemeler yapıyorlar. Çoğu insan daha azı için daha çok çalışıyor ve enflasyona ayak uyduramıyor. Yıllarca süren kemer sıkma politikaları ve sendikalara yönelik saldırılar, zenginlerle geri kalanımız arasındaki uçurumu genişletti” dedi.

Behar, "İşçileri kutlamak anlamına gelen bir günde, bu apaçık eşitsizlikler hem şok edici hem de şaşırtıcı değil" diye ekledi.

-Hissedarlar 2022'de 1,56 trilyon dolarlık rekor kazanç elde etti ve bu, 2021'e göre yüzde 10'luk gerçek bir artışı temsil ediyor.

Örneğin Hindistan'ın en yüksek maaşlı yöneticilerinden 150'si geçen yıl ortalama yaklaşık 1 milyon dolar elde etti ve bu, 2021'e göre yüzde 2'lik fiili bir maaş artışını temsil ediyor. Hintli bir yönetici, ortalama bir çalışanın bir yılda kazandığından fazlasını sadece dört saatte kazanıyor.

- Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yüksek ücretli CEO'lardan 100'ü 2022'de ortalama 24 milyon dolar ücret altı, bu da bir önceki yıla göre yüzde 15'lik fiili bir artışı ifade ediyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ortalama bir işçinin bu ücrete ulaşması için 413 yıl çalışması gerekiyor. ABD’de Afro-Amerikalı kadınların yarısı saatte 15 dolardan az kazanıyor.

-Birleşik Krallık'ta en yüksek maaşlı 100 CEO'ya 2022'de ortalama yüzde 4,4'lük gerçek bir artışla 5 milyon dolar ödeme yapıldı. Bu CEO'lar Birleşik Krallık'taki ortalama çalışandan 140 kat daha fazla kazanıyor.

-Güney Afrika'da en yüksek maaşlı CEO'lar, 2022'de ortalama çalışanlardan 43 kat daha fazla, ortalama 800 bin dolar kazandı. Reel ücretleri geçen yıl yüzde 13 arttı.

Oxfam’a göre fahiş ödemeler en zenginleri destekliyor ve zaten yüksek olan eşitsizlikleri şiddetlendiriyor. Güney Afrikalıların en zengin yüzde 1'i şirket tahvillerinin ve hisselerinin yüzde 95'inden fazlasına sahipken, en zengin yüzde 0,01'i, hisselerin yüzde 62,7'sine sahip. Amerika Birleşik Devletleri'nde en zengin yüzde 1'lik kesim, hanelerin sahip olduğu hisselerin yüzde 54'üne sahip.