Ebadi: Türk devleti Musul’a girerse onlarla savaşırız

Türk devletinin Musul operasyonuna katılmasına kesinlikle izin vermeyecekleri açıklamasını yapan Irak başbakanı Haydar Ebadi, uluslararası güçleri de bu konuda net tavır almaya çağırdı.

Başkent Bağdat’ta Musul operasyonuna ilişkin basın açıklaması yapan Irak başbakanı Haydar Ebadi  “Musul operasyonuna Türk ordusunun katılımına izin vermeyeceğiz” diyerek, Türk devletinin böylesi bir çatışma için ortam hazırladığını, böyle bir durumda her türlü savunma haklarını kullanacaklarını ve gerektiğinde ise Türk devletine karşı savaşacaklarını söyledi

İddiaların aksine Türk devlet güçlerinin kendilerinin bilgisi dışında Başika’ya güç geçirdiğini, Irak Savunma Bakanını da defalarca buna ikna etmeye çalıştıklarını belirten Ebadi,  “Arap birliği ve ilgili BM Güvenlik Konseyine de başvurduk. Türk devletine güçlerini Irak’tan çıkarması için gerekli baskıyı yapmalıdırlar. Bu güçlere çağrıda bulunuyoruz. Artık tavrınızı netleştirin. Bu savaşta bizim tarafımızı mı tutuyorsunuz, yoksa Türk devletinin mi” diye sordu.

‘OPERASYONA SADECE IRAKLI GÜÇLER KATILACAK’

Türk devletinin Musul savaşına katılmasına hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini belirten Ebadi, “bizim topraklarımızı işgal ettikleri halde biz sorunun barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini belirttik. Buna rağmen eğer Musul operasyonunda bizim için tehlike oluştururlarsa biz de kendimizi savunacağız. Onun için bir kez daha belirtiyorum. Musul operasyonuna sadece Iraklı güçler katılacaktır” açıklamasında bulundu.  

Operasyondan sonra Musul’un asayişinin polis güçleri tarafından sağlanacağını kaydeden Ebadi, “DAİŞ’i yenilgiye uğratırsak Irak bölgenin en etkili devleti durumuna gelecek” dedi.