Erdoğan Belçika’yı imamlarla doldurmak istiyor

Türk devletinin, Belçika’ya hiç olmadığı kadar imam göndermeyi planladığı bildirildi.

Het Laatste Nieuws ve De Morgen gazetelerinde yayınlanan haberlere göre, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020 yılında Belçika’ya 40 dolayında yeni imam gönderecek. Bu sayının önceki yıllara göre çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Çok sayıda camide yaşanan imam sıkıntısı buna gerekçe olarak gösteriliyor. Flaman bölgesinde Türk rejimine bağlı Diyanet’e ait 50 dolayında cami bulunuyor. Bunlardan 13’ü resmi olarak tanınarak, maddi yardım alıyor. Belçika medyasına konuşan bir Türk yetkili, imamların daha çok resmi olarak tanınmayan camilerdeki açığı kapatmak için gönderileceğini savunuyor.

Ancak Türkiye’den imamların gönderilmesi tepkilere yol açıyor. Hükümet, imamların Türkiye’den değil, Belçika Müslümanlar Yürütmesi tarafından belirlenmesi ve eğitilmesini istiyor.

Belçika haber ajansı Belga, Diyanet’in Türk rejiminin “uzun kolu” olmakla ünlü olduğunu ve dinden daha fazlasıyla ilgilendiğine dikkat çekti.

Haberde, “Devlet Güvenlik kurumuna göre, Diyanet Erdoğan’ın partisinin muhaliflerini ‘devlet düşmanı’ olarak göstererek Türk toplumu bünyesinde kutuplaşmayı provoke ediyor” denildi.