FARC gerillaları ideallerini halka yaymakta kararlı

Time dergisi, 52 yıllık savaşa son vererek barış için önemli bir risk alan FARC gerillalarıyla görüştü. Dergiye konuşan gerillalar, onlarca yıllık silahlı mücadelenin ardından siyasette öne çıkmak istediklerini vurguladılar.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Juan Manuel Santos başkanlığındaki hükümet arasında 26 Eylül’de imzalanan barış anlaşması, 2 Ekim’de oldukça düşük katılımlı referandumda kılpayı reddedilmişti. Ancak ne gerillalar ne de Santos hükümetinin anlaşmadan geri adım atmayacakları duyurulmuştu.

Her ne kadar barış anlaşmasının yeniden referanduma sunulması için müzakerelerin başarısı kesin olmasa da, gerillalar barış felsefesinden ve davalarını siyasi mecrada yürütme idealinden taviz vermeyeceklerini belirtiyor.

Time dergisinin ülkenin güneyindeki bir kampta ziyaret ettiği FARC gerillaları, bu konuda kararlı olduklarını vurguladı.

Derginin ziyaret ettiği kampta hükümetle yapılan barış anlaşmasının detayları üzerinde tartışmalar yürütülürken, gerillaların anlaşmanın temel prensiplerine dair eğitimleri yapılıyor.

‘İDEALLERİMİZİ GENİŞ YIĞINLARA ANLATMAK ZORUNDAYIZ’

Time haberine göre, gerillalar özellikle silahsızlanma konusundaki maddeler üzerinde tartışıyor. Derginin eğitim esnasında not aldığı orta düzeydeki gerilla komutanı Federico Narino’nun “Bizler, ideallerimizi geniş yığınlara anlatmak zorundayız. Bu, bizim zaferimiz olacaktır” sözleri paylaşıldı.

Halkın barış referandumuna katılımının düşük olması sonucu anlaşmayı reddetmesinin ardından gerillaların belirsizlik ortamından etkilendiği belirtilen haberde, 27 yaşındaki gerilla Milene Reyes’in sözlerine de yer verildi. Reyes, referandum sonuçlarının açıklandığı anı anlatırken, “Boğazımda bir yumru düğümlendi, çünkü bütün hayallerimin suya düştüğünü hissediyordum” sözlerini sarfetti.

Time haberinde gerillaların görüşlerini halka yaymak ve yeni müzakerelerde barış anlaşmasının ‘özünün korunması’ için çabalayacaklarına dikkat çekildi.

Kolombiya’da 52 yıllık savaşı sonlandıracak barış anlaşmasının oylandığı referanduma katılım yüzde 38’de kalmıştı. Anlaşmanın reddedilmesine rağmen hem FARC hem de Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’dan ateşkesin devamı yönünde teminat verilmişti. Son olarak Santos, ateşkesi yıl sonuna kadar uzattığını duyurmuştu.