Gazze'deki insani yardımın merkezinde yer alan Unrwa, Cuma günü yaptığı açıklamada, Hamas tarafından 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırıya karışmakla suçlanan bazı çalışanlarla, İsrail makamlarından gelen bilgiler doğrultusunda yollarını ayırdığını duyurdu.
Bu açıklamanın hemen ardından ABD, Unrwa'ya yapılan tüm ek yardımların askıya alındığını duyurmuş, bunu İtalya, Kanada, Avustralya, Birleşik Krallık, Finlandiya ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu diğer bazı ülkeler izlemişti.
Antonio Guterres yaptığı açıklamada, "Endişelerini anlamakla birlikte - ben de bu suçlamalar karşısında dehşete düştüm - katkılarını askıya alan hükümetleri en azından Unrwa'nın faaliyetlerinin devamlılığını garanti altına almaya çağırıyorum" dedi.
Guterres, "Gazze'deki iki milyon sivil günlük yaşamlarını sürdürebilmek için Unrwa'nın kritik yardımlarına muhtaçtır, ancak Unrwa'nın mevcut finansmanı Şubat ayında tüm ihtiyaçları karşılamasına izin vermeyecektir" diye vurguladı.
BM Genel Sekreteri, "Bu çalışanların iddia edilen iğrenç davranışlarının sonuçları olmalıdır. Ancak Unrwa için çalışan ve birçoğu insani yardım çalışanları için en tehlikeli durumlarda bulunan on binlerce kadın ve erkek cezalandırılmamalıdır. Onların ilgilendiği çaresiz nüfusun acil ihtiyaçları karşılanmalıdır" diye ekledi.
BM Genel Sekreteri, tıpkı Washington gibi, 12 Unrwa çalışanının, BM bünyesinde yürütülen bir soruşturmaya konu olan bu "son derece ciddi suçlamalar" nedeniyle endişe duyduğunu doğruladı.
Guterres, Unrwa'nın suçlamaya konu olanlardan dokuzuyla yollarını ayırdığını, birinin "öldüğünün doğrulandığını" ve diğer ikisinin kimliklerinin "açıklığa kavuşturulma sürecinde" olduğunu sözlerine ekledi.
"Terör eylemlerine karışan herhangi bir BM çalışanı, cezai kovuşturma da dahil olmak üzere sorumlu tutulacaktır" diyen Guterres, ilgili makamlarla işbirliği sözü verdi.