Fransa’da bir ilk: Dövülerek öldürülen kediye tazminat

Lille Ceza Mahkemesi’nde hayvana eziyet davasında bir kediye zarar verildiği için tazminat ödenmesine karar verildi. Bu karar Fransa’da bir ilk oldu.

Fransa’da Lille Ceza Mahkemesi, hayvana şiddete ilişkin sembolik bir karar aldı.

Ceza Mahkemesi, Temmuz 2023'te Lille'deki bir çöp kutusunda ölü bulunan bir yaşındaki kedi Lanna'ya 100 euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Kedinin sahibi, otistik çocuğunu tırmalaması nedeniyle onu öldürdüğünü itiraf etmişti. Kedi, yumruk ve tahta çıta darbeleri ile katledilmişti.

Adama sekiz ay ertelemeli hapis cezası verildi ve evcil hayvan sahibi olması yasaklandı.

Hayvan hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukat olan Graziella Dode, Pazar günü Instagram hesabından yaptığı açıklamada "Fransa'da ilk kez bir hayvanın yaralanması tanındı ve sembolik olarak tazmin edildi" diyerek "hayvan haklarının evrimine doğru bir adım daha atıldığını" ifade etti.

France 3 Hauts-de-France'a konuşan Hayvanları Koruma Kurumu (SPA) Başkanı Jacques-Charles Fombonne, "SPA başkanı olarak memnunum çünkü bu, hayvanların statüsü hakkında düşündüğümüz anlamına geliyor" dedi .

Yine de "şüpheci" olduğunu ifade eden Fombonne, "Bunun yasal dayanağını anlamıyorum" diye konuştu. Fombonne, Anayasa Konseyi'nin mahkemenin kararına karşı koymasından endişe ediyor.