Fransa’da çevreyi korumak için sokak ışıklandırmaları söndürüldü

Fransa’da çevreyi korumak amacıyla elektrik tüketiminin azaltılmasını yaygınlaştırmayı amaçlayan sokak ışıklandırmalarını söndürme birçok büyük şehirden destek geldi.

‘Agir pour l’Environnement (Çevre için Harekete Geçmek)’ adlı bir çevre örgütü tarafından başlatılan eylemin 8’incisine bu yıl birçok büyük kent destek verdi. Başkent Paris başta olmak üzere Nice ve Rennes gibi birçok kentte sokak lambalarının önemli bir kısmı gece yarısı itibariyle söndürülerek, ‘Gece günü (Jour de la Nuit)’ adlı eylemle dayanışmada bulunuldu.

Eylemin amacının Fransız halkında çevre bilincinin arttırılması ve buna bağlı olarak elektrik tüketiminin azaltılmasına yönelik duyarlılık oluşturulması olduğu bildiriliyor.

Agir pour l’Environnement adlı kuruluşa göre Fransa’da 2009 yılında 9 milyon olan ışıklandırmalar 2015 itibariyle 11 milyona çıkmış durumda.

Kuruluşun yaptığı bir araştırmaya göre, Fransa’da kamusal alandaki ışıklandırmalar toplam elektrik tüketiminin yüzde 37’sini oluşturuyor. Aynı araştırmaya katılan yerel yönetimlerin yüzde 70’i bu tüketimi azaltmak için önlemler aldığını beyan ediyor.