Tarım alanındaki en büyük sendika Ulusal Çiftçi Sendikaları Federasyonu (FNSEA) ve Genç Çiftçiler (JA), 1 Şubat Perşembe günü açıklanan bir dizi hükümet tavizinin ardından Cuma günü ablukaların kaldırılması çağrısında bulundu.
Çoğunluğu oluşturan iki sendika, 24 Şubat-3 Mart tarihleri arasında yapılacak Tarım Fuarı’ndan önce "ilk sonuçların" alınmasını, ardından tarım politikası ve çiftçiliğin geleceğine ilişkin bir yasanın kabul edilmesini istedi. Sendikalar, Haziran ayına kadar Avrupa düzeyinde tedbirlerinin alınması çağrısında bulunarak, aksi takdirde eylemlerine devam edecekleri konusunda uyardı.
Ancak üçüncü büyük sendika olan Köylü Konfederasyonu "temel gelir meselesi" "hükümet tarafından hala doğrudan ele alınmadığı" için "seferberliğin sürdürülmesi" çağrısında bulundu.
Tarım Bakanı Marc Fesneau bağcıları desteklemek üzere "somut tedbirler sunmak üzere" bu Cuma Gard ve Hérault bölgelerine gidiyor.
1 Şubat günü Başbakan Gabriel Attal, bir yanda süpermarketler, diğer yanda tarım endüstrisinin distribütörleri ve tedarikçileri arasındaki şiddetli fiyat savaşının bedelini üreticilerin ödemesini önlemek için tasarlanan Egalim yasalarının güçlendirildiğini duyurdu.
Ekonomi Bakanlığı’na göre çiftçilere yönelik acil durum önlemleri toplamda 400 milyon Euro'ya tekabül ediyor. Perşembe günü Gabriel Attal, büyükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik 150 milyon euroluk vergi ve sosyal destek sözü verdi.
Bitki koruma ürünleri konusunda da hükümet, özellikle pestisit kullanımını azaltmayı amaçlayan Ecophyto planının "askıya alınacağı" sözünü vererek, çevre konusunda taviz verdi. Çevreci STK'lar bunu "geriye doğru atılmış büyük bir adım" olarak nitelendirildi.
France Info'ya konuşan hükümet sözcüsü Prisca Thevenot, hükümetin "şu anda Ecophyto 2030 planı üzerinde çalıştığını" ancak "bunun cezalandırma değil destek bağlamında tam olarak anlaşıldığından emin olmak için bir ay daha beklemek istediklerini" sözlerine ekledi.
"Cezalandırıcı bir ekolojiden çözüm ekolojisine doğru ilerlememiz gerekiyor" diye ısrar eden hükümet sözcüsü, "bu ürünleri ortadan kaldırmak isteyen ilk kişilerin, çünkü ilk kurbanlar onlar, çiftçilerin kendileri olduğunu" söyledi.
Perşembe akşamı valilikler ülke genelinde ablukaların kaldırıldığını ya da en azından hafifletildiğini bildirdi.