Fransa’da demiryolları grevi : Birçok sefer iptal edildi

Fransa’da 150 bini aşkın çalışanın hak taleplerine kulak verilmemesine karşı demiryolları çalışanları greve gitti.

Fransa’da 150 bini aşkın çalışanın hak taleplerine kulak verilmemesine karşı demiryolları çalışanları greve gitti. Dün akşam saat 19’da başlayan ve yarın sabah saat 08’e kadar geçerli olacak grev kararı nedeniyle ülkedeki birçok şehirler arası ve bölgesel tren seferi iptal edildi.

Ülkenin doğusundaki her dört hızlı tren seferinden biri iptal edilirken, kuzey, güneybatı, güneydoğu hattındaki hızlı tren (TGV) seferlerinin yarısı grevden etkileniyor.

Şehirler arası trenler olan Intercités seferlerinin neredeyse tümü gece boyunca çalışmazken, bugün gün içerisinde ise sadece üç trenden biri hizmet verecek. Grevlerin Eurostar, Thalys ve Alleo gibi yurt dışı tren seferlerini etkilemediği görülürken, Lyria, Elipsos ve SVI seferlerinde ise aksamalar yaşanıyor.

Demiryolları grevlerinin en çok etkilendiği bölge ise başkent Paris’in de içerisinde olduğu Ile-de-France oldu. Ile-de-France bölgesinde her iki trenden biri sefere çıkarken, başkent Paris’e seferler düzenleyen RER seferlerinin yarısından çoğu iptal edildi.

SNCF tarafından yapılan açıklamada, grevler nedeniyle seyahat edecek bireylerin şirketin internet sayfasını kontrol etmeleri istendi.

Fransa Demiyolları Şirketi (SNCF) çalışanları, kamuya ait şirketin çalışma saatleri ve dinlenme günlerine ilişkin yeni proje tasarısına karşı 150 bine yakın SNCF çalışanını temsil eden CGT, Unsa, SUD, CFDT sendikaları, çalışanların hak taleplerine cevap verilmemesi üzerine toplu halde grev kararı almıştı. 

Sendikalar, 2013 yılından bu yana ikinci kez toplu halde greve gitme kararı alıyorlar. Son olarak 9 Mart günü düzenlenen greve, SNCF yönetimine göre tüm personelin yüzde 35’i, sendikalara göre ise makinist ve kontrolörlerin yüzde 60’ı katılım göstermişti.

Demiryolu çalışanlarının taleplerinin kabul edilmemesi durumunda 10 Mayıs’ta ise ülke çapında gösterilerin düzenlenmesi planlanıyor.