Fransa’da dev yüzen rüzgar türbini projesi start aldı

Fransa’da okyanuslarda daha fazla rüzgar enerjisi sağlanması hedefiyle yüzen rüzgar türbinleri projesi hayata geçiriliyor.

Çevre ve Enerji Yönetimi Ajansı (Ademe) tarafından geçtiğimiz yıl ihaleye açılan proje kapsamında 40 bin haneye elektrik sağlayacak ‘yüzen rüzgar türbinleri projesi’ bugün başlatıldı.

Bretagne Bölgesi’nde Başbakan Manuel Valls’ın da katıldığı törenle başlatılan projeyi Çinli CGN şirketinin Fransa’daki yan kolu olan Eolfi adlı şirket yönetecek. Şirketin 183 milyon Euro bütçeyle başlattığı projeye devlet 51 milyon Euro kredi ve 34 milyon Euro sübvansiyonla destek veriyor.

İlk aşamada 4 türbinle başlayacak proje kapsamında uzun vadede yüksekliği 75 metreyi bulan toplam 60 kadar yüzen rüzgar türbini faaliyete geçirilecek. Yüzen türbinlerin karadan yaklaşık 40 kilometre açıkta çalıştırılması öngörülüyor.

Her bir türbinin yakşalık 6 MW, yani yaklaşık 40 bin haneye yetecek kadar elektrik üreteceği tahmin ediliyor.

Denizlerde sabit olarak bulunan rüzgar türbinlerinin aksine yüzen rüzgar türbinleri, rüzgarın daha fazla olduğu alanlara doğru hareket ettirilebilecek. Su üzerinde yüzen bir yapıya monte edilen bu türbinler, deniz yüzeyinde rüzgar akışını bozan yersel özelliklerin olmamasından dolayı da daha güçlü ve sabit durabiliyor.