Fransa’da eylemlerde çatışmalar: Onlarca gözaltı

Fransa’da hükümetin Çalışma Yasası’nda reform ve anti-demokratik 49.3 maddesi uygulamasına karşı sokağa çıkan halk ile güvenlik güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşandı.

Fransa’da hükümetin Çalışma Yasası’nda reform ve  anti-demokratik 49.3 maddesi uygulamasına karşı sokağa çıkan halk ile güvenlik güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşandı.

Sendikaların ve gençlik örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen geçtiğimiz hafta Ulusal Meclis’te oylanmadan kabul edilen Çalışma Yasası kaynaklı protestolar devam ediyor. Ülkenin önde gelen 7 sendikasının çağrısıyla bugün 6’ıncı kez grev ve protestolar düzenlenirken, birçok kentte çatışmalar meydana geldi.

Sabah saatlerinden itibaren birçok kentte düzenlenen eylemlerde sadece başkent Paris’teki katılım 50 binin üzerinde olurken, birçok büyük kentte onbinlerce kişi hükümeti protesto için sokağa indi.

Kuzeybatıdaki Nantes kentindeki eyleme sendikalara göre 10 bin kişi katılırken, Marsilya ve Toulouse kentlerinde 8’er bin, Lyon’da 7 bin kişinin katıldığı eylemlere olan destek diğer büyük kentlerde de binlerle ifade ediliyor.

Eylemlerde polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşanırken, onlarca kişi gözaltına alındı. Nantes kentindeki gösterilerde 17 kişi gözaltına alınırken, ülke genelinde gözaltıların sayısının 87 olduğu bildirildi. Çatışmalarda birçok eylemci ve polisin yaralandığı öğrenilirken, kesin sayı henüz belirlenebilmiş değil.

Polis eylemcilerin geçeceği güzergahlarda yoğun güvenlik önlemleri alırken, bazı noktalarda gazetecilere de müdahale edildiği görüldü.

Ülke çapındaki eylemlerde birçok şehirdeki Sosyalist Parti (PS) binalarına taş ve molotofkokteyli atılırken, polis eylemcilere göz yaşartıcı bombalarla müdahale etti.

Eylemlerde taşınan pankartlarda hükümetin işverenlerin talepleri doğrultusunda Çalışma Yasası’nda değişiklik yaptığına vurgu yapıldı.

Hükümet, büyük tepki çeken yasada değişiklik öngören tasarıyı Anayasa’nın 49.3. maddesine dayanarak, oylama yapmadan kabul etmişti.

2013 yılındaki eşcinsel evlilik yasası karşıtlarından sonra Sosyalist Parti (PS) iktidarına karşı en uzun süreli gösterilerin önümüzdeki günlerde de devam etmesi planlanıyor. Sendikalar Perşembe günü için de grev ve sokağa inme çağrısı yaptılar. 

...