Fransa’da genel grev sürüyor:Hükümet eylemleri durdurma çabasında

Fransa’da halk emeklilik reformu projesine karşı yeniden ülke çapında grev ve eylemlere hazırlanırken, sendikaların eylemlerine ara vermesini isteyen Başbakan Philippe, yarın çalışan ve işveren birlikleriyle bir araya gelecek.

Hükümetin gelecek nesillerin emeklilik haklarını kısıtlayacak reform planına karşı 5 Aralık’ta başlayan itiraz, bugün ulusal çaptaki grev ve eylemliliklerle devam edecek. Bugün başta 12 gündür grevde olan demiryolları şirketi SNCF ile Paris ve çevresindeki ulaşımı sağlayan RATP şirketinin çalışanları genel grev çağrısına uyacaklar.

CGT, FO, FSU ve Solidaires gibi birçok sektördeki milyonlarca çalışanı temsil eden sendika konfederasyonlarının genel grev kararına son olarak CFDT, CFTC ve Unsa gibi birlikler de katılmıştı. Eylemlere MNL, UNEF ve UNL gibi gençlik ve öğrenci birlikleri de yoğun katılım gösterecek. Bu kapsamda birçok üniversitede eylemler düzenlenecek.

HÜKÜMET SENDİKALAR VE İŞVEREN BİRLİKLERİYLE BİR ARAYA GELİYOR

5 Aralık’tan bu yana demiryolları ile Paris ve çevresindeki metro ve tren seferlerinin büyük oranda durmasına neden olan grevler, hükümeti zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Başbakan Edouard Philippe tarafından 2 yıldır öne çıkarılan ve emeklilik reformundan sorumlu olan Yüksek Komiser olarak görevlendirilen Jean-Paul Delavoye, Sağlık Bakanlığı’ndaki görevine rağmen yaptığı ek işlere dair beyanını gizlediği için istifa etmek zorunda kalmıştı. Birçok sol muhalif partiden yapılan açıklamada, çalışanları daha fazla çalışmaya zorlamanın yanı sıra haklarını kısıtlamayı amaçlayan emeklilik reformunun raportörü olan Delavoye’dan sonra reformdan tümüyle vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Çalışanların tepkileri karşısında zor durumda kalan Başbakan Philippe, yarın sendikalar ve işveren birlikleriyle bir araya gelecek. Görüşmelerde, sendikaların Noel ve yılbaşı vesilesiyle eylemlerine ara vermeleri talebi de gündeme gelecek. CFDT adlı merkezdeki sendikanın bu seçeneğe sıcak baktığı, FO ve CGT gibi sol sendikaların ise taviz vermemekten yana olduğu biliniyor.

Görüşmelerin yarın saat 14.30’dan itibaren ayrı ayrı gerçekleştirileceği, perşembe günü ise sendikalar ve işveren birlikleriyle ortak bir toplantıda bir araya gelineceği bildiriliyor.

DAHA FAZLA ÇALIŞMA VE DAHA AZ MAAŞ RİSKİ

Hükümetin hayata geçirmek istediği emeklilik reformu büyük tepki çekiyor. Bugüne kadar emeklilik maaşı hesaplamasında kullanılan çeyrek yıl sistemine son verilerek, en az 172 çeyrek yıl çalışmış olma şartı kaldırılmak isteniyor. Halen her bir çeyrek yıl için en az brüt 1500 Euro üzerinde maaş almış olmak gerekirken, emekli maaşı hesaplamasında bireyin çalıştığı sürede en iyi gelir elde ettiği 25 yılın ortalaması da dahil ediliyordu.

Yeni sistemde ise çalışılan sürede alınan maaşlara göre puan biriktirme seçeneğine geçilmesi isteniyor.  Öte yandan ortalama 64 yaşında emekli olan bir çalışanın alacağı en düşük emekli maaşı bugünkü değerle 1000 Euro olacak. Fakat belirli sürelerde işsiz kalan bireyler bu metottan olumsuz etkilenecek ve maaşı bu düzeyin de altında kalabilecek. Halen çalışanların yeterli süreyi doldurmaları halinde 62 yaşında, ful emeklilik için gerekli süreyi doldurana kadar ise 67 yaşına kadar emekli olmaları mümkün. Mevcut durumda ful emeklilik için yeterli süreyi doldurmayan bireylerin 67 yaşına kadar çalışmaları gerekiyor.