Fransa’da hükümetin 49.3 hamlesine karşı gece boyu eylemler

PS hükümetinin Çalışma Yasası’na ilişkin tasarıyı mecliste oylatmadan geçirme kararına tepkiler büyüyor.

Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümetinin Çalışma Yasası’na ilişkin tasarıyı mecliste oylatmadan geçirme kararına tepkiler büyüyor. Akşamdan itibaren birçok kentte sokaklara inen on binlerce kişi Fransa siyasetinde ‘demokrasi karşıtlığı’ olarak nitelendirilen uygulamayı protesto etti.

Son iki aydır milyonlarca çalışanın protesto ettiği tasarının Ulusal Meclis’ten özellikle bazı PS milletvekillerinin itirazı nedeniyle geçirilemeyeceği anlaşılmış ve Anayasa’nın 49.3 maddesi devreye konularak, tasarının oylanmadan kabul edilmesi kararlaştırılmıştı. Hükümetin bu kararı, geçmişte 49.3 maddesini ‘demokrasi karşıtlığı’ olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı François Hollande’a ve hükümete olan tepkileri arttırdı.

Mart sonundan bu yana etkisi giderek artan Gece Ayakta (Nuit Debout) hareketinin çağrısıyla birçok kentte sokaklara inen binlerce kişi hükümetin tavrını kınadı.

Başkent Paris’te Ulusal Meclis önünde toplanan bini aşkın kişi, Concorde köprüsüne doğru giden yolu bloke ederken, polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Ülkenin güneybatısındaki Toulouse kentinde ise CGT sendikasına göre 2 bini aşkın kişi Capitole Meydanı’nda toplandı. Lise ve üniversite öğrencilerinin de aralarında olduğu eylemciler daha sonra Sosyalist Parti’nin bölge merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Polisin müdahale etmesi nedeniyle gruplarla çatışmalar yaşanırken, bazı eylemcilerin yaralandığı bildirildi.

Hükümetin kararını protesto için Lyon, Nantes, Rennes, Marsilya, Strasbourg, Tours, Caen, Lille gibi büyük kentler başta olmak üzere onlarca kentte eylemler düzenlendi. Caen kentinde PS’nin bürosunun tahrip edildiği eylemlerde polisle göstericiler arasında çatışmalar da yaşandı.

Grenoble kent merkezinde sokaklara inen bini aşkın göstericiyle polis arasında çıkan çatışmalarda en az bir polis yaralanırken, bazı göstericiler gözaltına alındı.