Fransa’da hükümetin baskılarına rağmen sendikalar direnişte kararlı

Fransa’da hükümet, medya ve işverenlerin tüm baskılarına rağmen sendikaların Çalışma Yasası’na karşı protestolarına son verilmeyecek.

Gösterilerde yaşanan bazı olayları bahane ederek eylemleri yasaklamakla tehdit eden Cumhurbaşkanı Hollande’a cevap veren CGT sendikası, 18 ve 23 Haziran’da da eylemde olacaklarını duyurdu.

Mart ayından bu yana devam eden Çalışma Yasası karşıtı protestolara karşı çaresiz kalan hükümet, son olarak Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle eylemlerin durdurulmasını umuyordu. Ancak CGT, FSU, FO, Solidaires, Unef, UNL ve Fidl sendikalarının çağrısıyla Salı günü ülke çapındaki 9’uncu eylem günü düzenlenmiş ve çoğunluğu Paris’te olmak üzere yüz binlerce kişi sokaklara inmişti.

PROVOKASYONLARI BAHANE EDEREK EYLEMLER YASAKLAMAK İSTİYOR

Sosyalist Parti (PS) hükümeti ve Cumhurbaşkanı François Hollande’ın son kozu ise eylemlerde yaşanan çatışmalar. Salı günü Paris’teki eylemde Necker Hastanesi önünde olaylar yaşanmış ve bazı eylemciler hastanenin camlarını kırmıştı.

Polisin tam da hastane önüne geldiğinde eylemcilere müdahale etmesi sonucu çatışmaların bilinçli olarak çıkarıldığı bildirilirken, Cumhurbaşkanı Hollande, son koz olarak olaylar nedeniyle gösterilere izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

CGT: EYLEMLER DEVAM EDECEK; HÜKÜMET SESİMİZİ DUYSUN!

Hollande’ın sözlerine tepki ise ülkenin en büyük sendikalar konfederasyonu CGT’den geldi. France 2 kanalına konuşan CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, protestoların hedefindeki yeni Çalışma Yasası’nın tümüyle geri çekilmesi talebini yinelerken, 18 ve 23 Haziran’daki eylemlerin iptalinin ise söz konusu olmadığını vurguladı.

Yarın Çalışma Bakanı Myriam El Khomri ile görüşeceğini hatırlatan Martinez, “hükümet, artık (sesimizi) duymalı, dinlemeli” diyerek, milyonların taleplerine kulak tıkanmaması çağrısı yaptı.

Martinez, protesto gösterileri sırasında yaşanan bazı şiddet olaylarına da dikkat çekerken, “Eylemcilerle ortalığı kırıp dökenler arasında herhangi bir ilişki yoktur” dedi. Martinez, birçoğunun polisin provokasyonlarına denk gelmesi dikkat çeken şiddet eylemlerinin bahane edilerek tüm protesto gösterilerinin yasaklanması tartışmalarına tepki gösterdi.