Fransa’da muhalif solun güvensizlik önergesi çabaları sonuçsuz kaldı

Fransa’da Çalışma Yasa tasarısını demokrasiyi hiçe sayarak mecliste oylamadan geçirmek isteyen Sosyalist Parti (PS) hükümetine karşı güvensizlik önergesi çabalarından sonuç alınamadı.

Fransa’da Çalışma Yasa tasarısını demokrasiyi hiçe sayarak mecliste oylamadan geçirmek isteyen Sosyalist Parti (PS) hükümetine karşı güvensizlik önergesi çabalarından sonuç alınamadı. Komünist ve diğer sol partilerin başlattığı oylama çağrısına PS içinden yeterli destek bulunamadı.

Başbakan Manuel Valls, dün tartışmaların odağındaki Çalışma Yasası’nda ‘reform’ öngören tasarının Ulusal Meclis’te kabul edilemeyeceğini anlayınca Anayasa’nın 49.3 maddesine dayanarak oylama yapmadan kabul edilmesini sağlamıştı.

Valls’ın bu hamlesine karşı sağ muhalefet partisi Cumhuriyetçiler (LR) tarafından güvensizlik oylaması başvurusu yapılmıştı ve bu öneri yarın görüşülecek.

Ancak LR’nin önerisine sol muhalif partilerin destek vermesi beklenmezken, komünist ve radikal sol parlamenterlerin üyesi olduğu Radikal Demokrat ve Cumhuriyetçiler Grubu da güvensizlik oylaması için imza toplamaya başlamıştı. 16 üyesi olan gruba Ekolojistler Grubu’ndan dan 10 kadar milletvekilinin destek vermesi nedeniyle iktidardaki PS içinden imza alınması gerekiyordu.

PS yönetiminin güvensizlik oylamasında oy verecek milletvekillerini uyarması ardından sadece 30 milletvekilinin imza vermeye hazır olduğu bildiriliyor. Bu durumda oylama için gerekli olan 58 imzaya ulaşılamadı.

Fransa’da hükümetin istifasını getirecek güvensizlik oylamasının kabul edilmesi için 577 milletvekilinden 289’unun ‘evet’ demesi gerekiyor.

Sağ partilerin ise, yarın görüşülecek güvensizlik oylamasının muhalif sol vekillerden destek görmeyeceği biliniyor. Ayrıca 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazanmasına kesin gözüyle bakılan Nicolas Sarkozy liderliğindeki LR’nin seçime 1 yıl kala parlamento seçimlerine gidilmesinin çıkarına olmadığını hesapladığı yorumları yapılıyor.