Fransa’da olaylar bitmek bilmiyor

Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümetine karşı eylem haftası devam ediyor. Birçok kentteki gösterilerde yine çatışmalar yaşandı.

Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümetine karşı eylem haftası devam ediyor. Birçok kentteki gösterilerde yine çatışmalar yaşandı.

Hükümetin Çalışma Yasası’nda değişiklik öngören ‘reformuna’ karşı aylardır devam eden protestolar bu haftaki eylemlerle daha sürekli bir hal aldı. Salı günü başlayan genel grev ve eylem haftası kapsamında bugün de birçok kentte sokağa inilirken, gençler ile polis arasında çatışmalar yaşanıyor.

Başkent Paris’te CGT sendikasının çağrısıyla on binlerce kişi bir araya gelirken, birçok ana caddeyi tutan polis eylemcilerin Place d’Italie’ye girişini engelleyerek korteji bölmeye çalıştı. Birçok noktada polisle çoğunluğu gençlerden ve öğrencilerden oluşan eylemciler arasında çatışma meydana geldi.

Ülkenin batısındaki Nantes kentinde Valilik tarafından yasaklanan bir gösteriye polis müdahale ederek, eylemcilerin kent merkezine girişini engellemeye çalıştı. Göz yaşartıcı bomba kullanan polise karşı gençler ‘Acil durum, Polis Devleti; gösteri hakkımız engellemez’ sloganıyla karşılık verdi.

Rennes kentindeki olaylarda ise en az 5 kişi gözaltına alınırken, bir polis yaralandı. Lyon kentindeki gösterilere tazyikli su ve göz yaşartıcı bombalarla müdahale eden polis bazı eylemcileri gözaltına aldı.

Çalışma Yasası’nda değişiklik öngören tasarıya karşı Mart ayından bu yana ülke genelinde büyük gösteriler düzenlenmişti. Hükümet, tasarının bizzat PS milletvekillerinden ret oyu alacağını anlamış ve anayasanın 49.3. maddesini devreye koyarak, oylanmdan kabul edilmesi yöntemine başvurmuştu. Buna karşı verilen güvensizlik önergeleri ise sağ ve sol muhalif partiler ile PS içindeki muhaliflerin birleşememesi nedeniyle yeterli çoğunluğa ulaşamamıştı. 

...