Fransa’da siyasette taciz skandalları sonrası yeni düzenlemeler

Fransa’da Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Denis Baupin’in taciz iddiaları ardından istifası sonrasında başlayan tartışmalar, Maliye Bakanı’nın da bir gazeteciden özür dilemesiyle devam ediyor.

Fransa’da Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Denis Baupin’in taciz iddiaları ardından istifası sonrasında başlayan tartışmalar, Maliye Bakanı’nın da bir gazeteciden özür dilemesiyle devam ediyor. Kadınlara yönelik tacizlerin gündeme oturması sonrasında açıklama yapan Kadın Hakları Bakanı, kurbanların hukuki yollara başvurabilmesinin önünü açmaya çalışacaklarını söyledi.

Europe 1 radyosuna konuşan Aile, Çocuk ve Kadın Hakları Bakanı Laurence Rossignol, birçok cinsel taciz ve tecavüz mağdurunun çekindikleri için şikayette bulunamadıklarına dikkat çekti. Birçok kişinin olayın açığa çıkması korkusunu yaşadığını kaydeden Rossignol, Adalet Bakanı Jean-Jacques Urvoas ile yeni bazı yöntemlerin tartışıldığını belirtti.

Cinsel taciz mağdurlarına vekaleten yardım derneklerinin şikayette bulunabilmesi için bir düzenleme yaptıklarını söyleyen Laurence Rossignol, böylelikle hukuki yollara başvurulma oranını yükseltmek istediklerinin altını çizdi.

Daha önce cinsel saldırı suçları için şikayet etme süresinin 3 yıl olduğunu hatırlatan Rossignol, bu sürenin en kısa sürede hazırlanacak bir tasarıyla 6 yıla çıkarılacağını da sözlerine ekledi.

Fransa’da siyaset dünyasında kadınlara yönelik cinsel saldırılara yönelik skandallar Pazartesi gününden bu yana gündemden düşmüyordu. Avrupa Ekoloji Yeşiller Milletvekili ve Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı olan Denis Baupin’in birçok Yeşiller üyesi kadına yönelik cinsel saldırıları Mediapart sitesince açığa çıkarılmış, Baupin istifa etmek zorunda kalmıştı.

Baupin’in ardından Sosyalist Parti (PS) üyesi Maliye Bakanı Michel Sapin’in de bir kadın gazeteciye yönelik cinsel saldırıdan dolayı özür dilemek zorunda kalmıştı.