Fransa’da yargı Calais’yi boşaltma kararını onadı

Fransa’da yıllardır mültecilerin sağlıksız koşullarda yaşadığı Calais ve çevresindeki derme çatma kampların boşaltılmasına yargıdan onay çıktı.

İngiltere’ye açılan Manş Tüneli’nin de olduğu Calais kenti çevresindeki ormanlık alanlarda yaz aylarına kadar 10 bin civarında mülteci yaşıyordu. Fransa’da ‘Jungle (Vahşi orman)’ olarak da adlandırılan alanın hükümet tarafından boşaltılmasına başlanmış, ancak bazı yardım kuruluşlarınca yürütmeyi durdurma talebiyle dava açılmıştı.

Paris’te görülen davada mahkeme, Calais ve çevresinde mültecilerin kaldığı alan veya kampların hızlıca boşaltılmasının ‘insani olmayan şartlardaki bir yaşama son vermeyi amaçladığı’ savunuldu. Mahkeme, boşaltma kararının ‘insanlık dışı ve zarar verici uygulama’ olarak görülemeyeceğine dikkat çekti.

Karara ilişkin İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve tarafından yapılan açıklamada, hükümetin bölgedeki yasadığı kampları boşaltma kararlılığının ‘desteklendiği’ savunuldu.

Calais’deki mültecilerin bir kısmının ülkenin değişik bölgelerindeki yurtlara taşınması işlemleri geçtiğimiz aydan bu yana hızlanmıştı.